Laszlo Dioszegi a făcut un anunț foarte important în legătură cu un subiect foarte sensibil și „fierbinte”. La meciurile lui Sepsi nu vor fi acceptate steaguri sau însemne cu harta „Ungariei Mari”, așa cum a decis Federația de Fotbal de la Budapesta, la partidele naționalei.
Acum trei săptămâni, fotbalul european a fost tulburat de Federația Maghiară de Fotbal. Forul de la Budapesta a anunțat că a discutat cu UEFA și că la meciurile naționalei sunt admise steaguri și însemne cu „harta Ungariei mari”. Anunțul a stârnit o mulțime de replici din partea Federației de la București, conduse de Răzvan Burleanu, dar și din partea forului european, care a spus că nu a fost de acord cu așa ceva.
Patronul echipei Sepsi, Laszlo Dioszegi, a anunțat că la meciurile formației sale nu vor fi acceptate aceste însemne, deși clubul primește bani mulți de la guvernul de la Budapesta.
„Nu va fi afectat clubul cu absolut nimic. La noi, la Sfântu Gheorghe, nu se arborează niciun steag de-al Ungariei mari sau al Ungariei istorice sau de orice fel. Noi suntem în România, jucăm în campionatul României, aici nu are ce căuta nicun steag, Nici Ungaria mare, nici România mare, nici Bulgaria mare.
Aici avem doar doua culori, roșu și alb”, a spus Dioszegi, într-un interviu exclusiv acordat pentru Digi Sport.
Laszlo Dioszegi a fost vara trecută gazda lui Viktor Orban, în timpul vizitei în România a oficialului din statul vecin. Premierul guvernului maghiar a apărut în luna noiembrie, la un meci de fotbal de la Budapesta, cu un fular pe care apărea harta „Ungariei Mari”. Gestul său a fost criticat de Ministerul de Externe din România, dar și de alte cancelarii care s-au simțit lezate de mesajul pe care a vrut să-l transmită Orban.
„Ungaria Mare” este o ideea revizionistă care se referă la revenirea țării vecine la granițele pe care le-a avut înainte de anul 1920. Pe harta „Ungariei Mari” apar regiuni din Transilvania și parte din Banat, Transcarpatica, astăzi împărțită de Ucraina, în cea mai mare parte, Slovacia și Polonia, Vojvodina, astăzi în Serbia, Slovacia, Cehia și Croația moderne și Burgenland, astăzi în Austria.