05 apr. 2023 | 13:24

Regulă nouă în trafic, şoferii trebuie să fie atenţi. Ce nu mai au voie să facă poliţiştii de la Rutieră

Social
Regulă nouă în trafic, şoferii trebuie să fie atenţi. Ce nu mai au voie să facă poliţiştii de la Rutieră
Ce nu mai are voie sa faca Politia Rutiera

Este regulă nouă în trafic, astfel că toți şoferii trebuie să fie atenţi. Ce nu mai au voie să facă poliţiştii de la Rutieră. Aceștia aplicau o metodă mai puțin ortodoxă până acum.

Ce nu mai au voie să facă polițiștii de la Rutieră. Toți șoferii trebuie să afle

Șoferii nu trebuie să se mai teamă că după fiecare boschet se află o mașină radar care să îi surprindă că au călcat accelerația prea tare.

Mașinile de poliție vor trebui poziționate la vedere, astfel încât să fie vizibile tuturor participanților la trafic.

Proiectul de lege, raport favorabil în Camera Deputaţilor

Autovehiculele destinate controlului traficului care folosesc radare vor fi poziţionate vizibil şi, în plus, trebuie să prezinte înscrisurile şi însemnele distinctive ale Poliţiei Rutiere, prevede un proiect de lege care a primit marţi, raport favorabil în Camera Deputaţilor.

Conform proiectului de lege, se interzice utilizarea dispozitivelor de măsurare a vitezei din autovehicule care nu prezintă înscrisurile şi însemnele distinctive, de către poliţişti care nu poartă uniforme cu înscrisuri şi însemne distinctive ale Poliţiei Rutiere.

Cine aplică sancțiunea

De asemenea, autovehiculele pe care sunt instalate dispozitivele radar pot fi utilizate staţionar sau în mişcare, iar constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor se fac direct de către poliţistul rutier, iar în punctele de trecere a frontierei de stat de către poliţiştii de frontieră.

În plus, poliţiştii rutieri, respectiv poliţiştii de frontieră sunt obligaţi să poarte uniformă cu înscrisuri şi însemne distinctive, conform aceluiași proiect de lege.

Ce trebuie să se precizeze în procesul verbal

Constatarea contravenţiilor pentru cei care au depășit viteza limită se face numai cu ajutorul mijloacelor tehnice omologate şi verificate metrologic, iar aceasta va trebuie să se consemneze în procesul verbal de constatare.

Proiectul mai prevede interzicerea constatării contravenţiilor cu privire la faptele care încalcă dispoziţiile privind limitele de viteză dacă autovehiculele şi dispozitivele de măsurare a vitezei nu sunt poziţionate vizibil şi nu prezintă înscrisurile şi însemnele distinctive ale Poliţiei Rutiere.

Schimbi domiciliul, schimbi și certificatul de înmatriculare al mașinii

Pe de altă parte, Codul Rutier a fost modificat, astfel încât șoferii care își schimbă domiciliul trebuie să își schimbe și certificatul de înmatriculare al autovehiculului. Astfel, mașina trebuie să se regăsească pe adresa cea nouă a proprietarului.

„Proprietarul sau deținătorul mandatat al unui vehicul este obligat să solicite autorității competente înscrierea în certificatul de înmatriculare sau de înregistrare a oricărei modificări a datelor de identificare a vehiculului respectiv sau, după caz, ale proprietarului, în termen de 30 de zile de la data la care a intervenit modificarea”, prevede Codul Rutier.