Românii care își construiesc casă uită de un detaliu important atunci când ajung la faza construirii gardului. Chiar dacă terenul este în proprietate gardul nu se construiește oricum, ci doar cu aprobare de la primărie. Așadar, ce trebuie să faci înainte de a ridica un gard. Detaliul care îţi poate aduce amenzi uriaşe. Puţini români ştiu de lege.
Mulți dintre românii care vor să își construiască un gard presupun că este necesar doar să dețină terenul, însă nu este chiar așa.
Există mai multe situații. În cazul în care există deja un gard pe care doar vrei să îl renovezi, atunci nu este necesară aprobare.
Însă, în cazul în care se construiește un gard nou, deosebit din punct de vedere al aspectului și materialelor folosite este necesară o autorizație de construcție.
Cei care trec prin această situație în această perioadă trebuie să știe că sunt necesari mai mulți pași care trebuie făcuți.
-Documentele din care reiese faptul ca ai achitat toate taxele legale.
-Certificatul de urbanism,
-Titlul asupra terenului si constructiilor, toate actele doveditoare necesare,
-Avizele care reies din certificatul de urbanism, toate la zi
-Proiectul de gard pentru executarea acelor lucrări care implică o construcție.
Planul de situație se face de către un arhitect. Acesta are tarife începând de la 100 euro și poate ajunge la mii de euro, în funcție de mărimea și amploarea proiectului. Planul de situatie este completat de un memoriu tehnic.
În planul de situație sunt descrise materialele folosite și tot aici se specifică înalțimea maximă a gardului. precum și dimensiunea panourilor de gard ce se utilizează în proiect.
După ce a fost obținut Certificatul de Urbanism se întocmește documentația DTAC. Asta presupune un memoriu cu descrierea tuturor elementelor componente ale gardului, materiale, texturi, detalierea traveelor…etc.
Autorizația de construcție se eliberează de către primărie și numai după obținerea acesteia se poate începe realizarea gardului.
Proiectul trebuie realizat de profesioniști autorizati, adică arhitectii, însă pot să fie și ingineri constructori și de instalații sau de conductor arhitect, urbaniști și subingineri de construcții, toți cu diplome autorizate de autorități. Autorizația de construcție este valabilă un an, timp în care trebuie începută lucrarea.
-teren de pînă la 150 de mp. inclusiv: 4-5 lei
-teren de 151-250 de mp.: 5-6 lei
-teren 251-500 de mp: 6-8 lei
-teren 501-750 de mp.: 8- 10 lei
-teren 751-1.000 mp.: 10-12 lei
-peste 1.000 mp.- 12 RON+ 0.01 lei/m2 pentru fiecare mp. care depășește 1000 de m2.