04 apr. 2023 | 14:47

Singurul animal din lume care este nemuritor. Specia care își poate “restarta” viața. Oamenii de știință sunt uluiți

Diverse
Singurul animal din lume care este nemuritor. Specia care își poate “restarta” viața. Oamenii de știință sunt uluiți
Cum reușește

Acesta este singurul animal din lume care este nemuritor. Este un lucru să supraviețuiești în medii dificile și alta este să apeși butonul de resetare atunci când te confrunți cu o amenințare iminentă. Un singur animal este cunoscut ca având această abilitate remarcabilă: o specie de meduză, Turritopsis dohrnii, descoperită pentru prima dată în anii 1880 în Marea Mediterană și evidențiată ca fiind un organism cu o rezistență unică în cadrul expoziției Life at the Limits: Povești ale unor specii uimitoare.

Singurul animal din lume care este nemuritor. Specia care își poate “restarta” viața

La fel ca toate meduzele, Turritopsis dohrnii își începe viața ca o larvă, numită planulă, care se dezvoltă dintr-un ou fertilizat. O planulă înoată la început, apoi se așează pe fundul mării și crește într-o colonie cilindrică de polipi. Aceștia generează în cele din urmă meduze identice din punct de vedere genetic, care înoată liber – animalele pe care le recunoaștem drept meduze – care cresc până la vârsta adultă în câteva săptămâni.

Citește și: Animalul care nu are ce căuta în România: adus de partidul socialist, la ordinul tovarășului, el este și astăzi unic la noi în țară

Complet crescută, Turritopsis dohrnii are un diametru de numai 4,5 mm, mai mic decât o unghie de la degetul mic.

 În mijlocul clopotului său transparent este vizibil un stomac roșu aprins, iar marginile sunt căptușite cu până la 90 de tentacule albe. 

Aceste creaturi mici și transparente au însă o abilitate extraordinară de supraviețuire. Ca răspuns la leziuni fizice sau chiar la înfometare, ele fac un salt înapoi în procesul lor de dezvoltare, transformându-se din nou în polip. 

Într-un proces care seamănă în mod remarcabil cu nemurirea, colonia de polipi renăscuți în cele din urmă înmugurește și eliberează meduze care sunt identice din punct de vedere genetic cu adultul rănit. 

De fapt, de când acest fenomen a fost observat pentru prima dată în anii 1990, specia a ajuns să fie numită „meduza nemuritoare”.

Fenomenul care a uimit oamenii de știință

Mecanismul celular din spatele acestui fenomen – un proces rar cunoscut sub numele de transdiferențiere – prezintă un interes deosebit pentru oamenii de știință pentru potențialele sale aplicații în medicină. Supunându-se transdiferențierii, o celulă adultă, specializată pentru un anumit țesut, poate deveni un tip complet diferit de celulă specializată. 

Citește și: Legătura nebănuită dintre dungile de pe zebră și amprentele umane: concluzia cercetătorilor

Este o modalitate eficientă de reciclare a celulelor și un domeniu important de studiu în cercetarea celulelor stem, care ar putea ajuta oamenii de știință să înlocuiască celulele care au fost afectate de boli.

În ceea ce privește Turritopsis dohrnii, această meduză nu este doar un supraviețuitor extraordinar. Este, de asemenea, un invadator din ce în ce mai agresiv. 

Cercetătorii au identificat recent meduza nemuritoare ca fiind un „excelent autostopist”, deosebit de bine adaptat pentru a supraviețui călătoriilor lungi pe navele de marfă.

În cadrul aceluiași studiu, cercetătorii au documentat, de asemenea, indivizi de Turritopsis dohrnii identici din punct de vedere genetic, distribuiți pe toate oceanele lumii, ceea ce ridică o întrebare interesantă cu privire la natura mortalității – dacă toate celulele unui organism sunt înlocuite, mai este acesta același individ? 

Genele sunt aceleași, bineînțeles – iar în biologie, acest lucru poate fi suficient pentru a declara un câștigător.

Cine a descoperit meduzele nemuritoare?

Specia T. dohrnii a fost descrisă pentru prima dată de oamenii de știință în 1883. Abia 100 de ani mai târziu, în anii 1980, a fost descoperită accidental nemurirea lor.

Citește și: Creatura care trăiește în România și o poti vedea, poate, o singură dată în viață. Specia este recent descoperită și o găsești doar la noi

Studenții Christian Sommer și Giorgio Bavestrello au colectat polipi de Turritopsis, pe care i-au păstrat și monitorizat până când meduzele au fost eliberate. Se credea că aceste meduze ar trebui să se maturizeze înainte de a se reproduce și de a produce larve, dar când borcanul a fost verificat din nou, au fost surprinși să găsească mulți polipi nou așezați.

Ei au continuat să observe meduzele și au descoperit că, atunci când sunt stresate, meduzele cad pe fundul borcanului și se transformă în polipi, fără să aibă loc fertilizarea sau stadiul tipic de larvă. Descoperirea, ajutată de porecla spectaculoasă de „meduză nemuritoare”, a captat atenția lumii.

Pot muri meduzele nemuritoare?

T. dohrnii poate întineri, dar nu poate păcăli întotdeauna moartea. De exemplu, meduzele, inclusiv cele nemuritoare, sunt prada altor animale, cum ar fi peștii și broaștele țestoase. De asemenea, polipii sunt practic lipsiți de apărare în fața prădătorilor, cum ar fi melcii de mare și crustaceele.

Citește și: Cei mai periculoși rechini din lume. În ce oceane și mări trăiesc

Înțelegerea cât timp pot trăi meduzele, inclusiv T. dohrnii, poate fi dificilă.

O mare parte din știința de adâncime a oceanelor durează mult timp și este foarte costisitor să faci observații în timp pentru a vedea schimbările. De asemenea, meduzele trebuie să aibă condiții perfecte în care să nu fie afectate de nimic extern, cum ar fi oamenii sau alți prădători’.

Omul de știință japonez Shin Kubota a menținut populații de meduze nemuritoare în buclă prin ciclul lor de viață neobișnuit încă din anii 1990. 

Munca sa cu această specie necesită mult timp, Kubota trebuind să monitorizeze și să îngrijească zilnic coloniile, fiind nevoit chiar să le taie la microscop ouăle de creveți de saramură în miniatură, astfel încât acestea să fie suficient de mici pentru ca micile meduze să le poată mânca.

Dar, prin eforturile sale, Kubota a raportat că, pe o perioadă de doi ani, coloniile de meduze captive s-au întinerit în mod natural de până la 10 ori, uneori la intervale de doar o lună.

Unde se găsesc meduzele nemuritoare?

Se crede că meduzele nemuritoare își au originea în Marea Mediterană, însă în prezent se găsesc în oceanele din întreaga lume. Se crede că această invazie observată recent ar putea fi cauzată predominant de oameni.

Citește și: De ce pisica nu vrea să se uite în ochii tăi. Mesajul pe care-l transmite, de fapt

O teorie predominantă este aceea că navele sunt responsabile de dispersarea pe scară largă a creaturilor prin oceanele Pământului. La urma urmei, nemurirea meduzei o face un excelent autostopist.

O teorie predominantă este aceea că navele sunt responsabile pentru dispersarea pe scară largă a creaturilor prin oceanele Pământului. La urma urmei, nemurirea meduzei o face un excelent autostopist.

Apa de balast este pompată în interiorul și în afara navelor, cum ar fi navele de marfă și de croazieră, pentru a menține stabilitatea. Este foarte posibil ca meduzele nemuritoare să fie atrase de această apă și să poată supraviețui traversării oceanelor datorită capacității lor de a-și inversa ciclul de viață atunci când se confruntă cu stres, cum ar fi lipsa de hrană.

Meduza nemuritoare este, de asemenea, relativ puțin vizibilă, ceea ce ar fi putut contribui la faptul că răspândirea sa a fost greu de observat. 

Este mică și translucidă și poate avea caracteristici diferite în funcție de locul din lume în care trăiește. 

Dintr-un studiu asupra T. dohrnii din întreaga lume, cercetătorii au descoperit că meduzele nemuritoare din regiunile tropicale, cum ar fi Panama, au doar opt tentacule, în timp ce cele din apele mai temperate, cum ar fi cele din Marea Mediterană și Japonia, pot avea 24 sau mai multe.

Digisport.ro
Frumusețea noului format Champions League: Celtic pe 2, Barcelona pe 23! Clasamentul complet după prima etapă
Stirile PROTV
Dunărea a inundat Budapesta și încă nu a ajuns viitura maximă. Orban: „Ne-am pregătit pentru un nivel al apei de 9 metri”
PlaySport
Apariție INCREDIBILĂ a Iriney Shayk! Cum a fost surprinsă pe stradă fosta lui Cristiano Ronaldo
Ego.ro
Cine este tatăl copilului Ancăi Dumitra? Diferența de vârstă imensă dintre cei doi
ProActual
Afacerile în care David Popovici vrea să investească: „Mi-ar plăcea și mi-aș dori”! Cum vrea să-i ajute pe români
EVZ.ro
Vin și vești bune de la ANM. Ce urmează să se întâmple cu vremea
Spynews.ro
Descinderi acasă la Nuțu Cămătaru! Au fost găsite maimuțe, păsări răpitoare, cangur și alte exemplare exotice
PRO TV
Ce tratament pentru cancer ar fi urmat Kate Middleton, pe ascuns, în Statele Unite. ”Nu a fost chimioterapie”. Familia Regală neagă tot
Adevarul
Președintele CCR, Marian Enache, s-a căsătorit la 70 de ani. Ce funcții importante ocupă noua sa soție
BZI.ro
Voluptoasa Maria Tebieș, de la Insula Iubirii, a spus cum vrea să fie viitorul iubit! Ispita nu a fost încântată nici de Dany Boy și nici de Cornel
Sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless, iar reacțiile au fost pe măsură
Viva.ro
Ce se observă pe chipul Biancăi Drăgușanu când renunță de tot la machiaj! Chiar ea a recunoscut că e grav
Parteneri
Adevărul despre dispariția gemenilor din Târgu Jiu. Tatăl celor doi copii a spus totul despre adolescenți
Redactia.ro
Cine are prioritate într-o astfel de intersecție. Puțini șoferi cunosc răspunsul corect
Click.ro
O femeie care primea zilnic peste 100 de apeluri cu număr ascuns a descoperit că cel care o suna era soțul ei. Explicația bărbatului
Digi24
S-a aplecat și S-A VĂZUT TOT: Corina Bud, FĂRĂ lenjerie! Fanilor nu le-a venit să creadă că a apărut AȘA
Vocea.biz
Cum a aflat Victor Slav că iubita lui, Selina, l-a înșelat. S-a întâmplat înainte de Asia Express!
Unica.ro
Funcție pentru șoferi, pe Google Maps. Cum o poți folosi
EVZ.ro
Bogdan de la Ploiești a anunțat despărțirea de Cristina Pucean! „Nu a fost vorba de trădare, înșelat”. De ce ar fi ajuns la separare din nou
Spynews
Plata cu cardul. Se dau banii înapoi. Anunț pentru românii care plătesc mereu cu cardul bancar
Capital.ro
Ea are 27 de ani, el are 57 și tocmai au anunțat că vor deveni părinți: „Mama te așteaptă…”. Vedeta abia a divorțat anul trecut
Avantaje
TRUMP scoate ATU-UL campaniei! ÎNTÂLNIREA surpriză care îl va ÎNFURIA pe PUTIN
Mediaflux
Descinderi acasă la Nuțu Cămătaru! Au fost găsite maimuțe, păsări răpitoare, cangur și alte exemplare exotice
Spynews.ro
Zodii ale căror vieți se îmbunătățesc semnificativ înainte de sfârșitul lunii septembrie 2024. Succesul bate la ușa lor
Realitatea.net
Cum arată acum fiica Adrianei Iliescu. Eliza a fost fotografiată recent alături de mama sa, într-o ipostază emoționantă
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro