Locuiești în Capitală și ai văzut că pe fațada blocului tău a apărut, recent, un semn care indică un triunghi albastru? Semnificația acestuia nu este cunoscută de prea mulți oameni deși el transmite o informație destul de importantă. Iată ce trebuie să știe locuitorii din București despre acest cod!
În ultima perioadă, pe unele blocuri din Capitală au apărut niște semne a căror semnificație nu o cunosc prea mulți dintre cetățeni. Cu toate că este un demers pe care autoritățile l-au început încă de acum zece ani, asociațiile de locatari au implementat sistemul abia acum.
Așadar, un triunghi albastru într-un dreptunghi portocaliu a fost afișat la intrarea în anumite imobile din Capitală, un semn pe care mulți l-au observat, dar nu știu ce semnifică, de fapt.
Ei bine, clădirile de locuințe care au inscripționat acest semn colorat dețin la subsol spații de protecție, care pot adăposti oameni în cazul unui atac aerian pe timp de război. Deși legea care prevede reglementarea acestor spații de protecție civilă a intrat în vigoare în urmă cu un deceniu, semnele au apărut abia recent.
Și totul după ce autoritățile române au pornit un amplu demers de notificare a Asociațiilor de proprietari din Capitală.
Conform ISU, Bucureștiul are 4.000 de spații antibombardament. În caz de război, acestea ar putea adăposti peste 1 milion de oameni. Mai exact, este vorba despre 2.545 de adăposturi, la care se adaugă alte 1.500 de spații în parcările subterane și stațiile de metrou.
Din păcate, puțin locuitori ai Capitalei știu de existenta acestor buncăre. Ba mai mult, cei care au în subsolul blocurilor lor astfel de spații nu se ocupă de ele, acestea ajungând într-o stare avansată de degradare.
Cu toate acestea, în urma somațiilor primite de la autorități, administratorii de bloc dar și locatarii vor fi nevoiți să asigure toaste măsurile necesare pentru ca aceste spații să fie utilizabile.
„Potrivit legislatiei în vigoare, administratorii și utilizatorii acestor spații sunt cei care trebuie să își asigure toate măsurile”, a transmis Daniel Vasile, purtător de cuvânt ISU București, pentru Pro TV.
Citește și: Ce înseamnă când sună sirenele de trei ori. Aşa îţi dai seama ce pericol te aşteaptă