15 dec. 2019 | 16:49

3 rețete unde ingredientul principal e humusul

Știri generale
3 rețete unde ingredientul principal e humusul
3 rețete în care ingriedientul principal este humusulHumus clasic libanez - ingrediente și mod de preparare

Humusul este o rețetă tradițională ce provine din Orientul Mijlociul, consumată în special în țări precum Siria, Israel, Turcia, Grecia, Cipru și Liban. Acesta constă dintr-o pastă de năut la care se adaugă sos tahini, preparat din susan, și o varietate de condimente în funcție de gusturile fiecăruia. Rețeta de humus a ajuns și pe tărâmurile noastre iar popularitatea acesteia nu se datorează doar diversității sortimentelor ci și beneficiilor derivate din ingredientele de bază. Humusul face parte din dieta mediteraneană, în care se consumă mult nuci, fasole, pește, fructe și legume.

3 rețete în care ingriedientul principal este humusul

  • Humus clasic libanez – ingrediente și mod de preparare

Rețeta de humus libanez este baza de la care pornește varietatea celor grecești, italienești sau asiatice. Năutul, pasta de tahini, uleiul de masline, usturoiul și zeama de lămâie formează combinația care a inspirat gurmanzii de pe mapamond. Important este să nu încurci pasta de tahini cu uleiul de susan pentru că rezultatul nu va fi în nici un caz cel dorit. De asemenea, este bine să ții cont de condimentele de bază pentru a gusta din savoarea clasică a humusului; dacă vei folosi o varietate de alte condimente decât cele de bază, humusul tău va fi rezultatul unei improvizații.

Vei avea nevoie de:

  • 250 gr năut
  • sucul de la jumătate de lămâie
  • 80 gr tahini
  • 1 cățel de usturoi
  • 2 linguri ulei de măsline
  • sare și piper

Cum se prepară:

  1. Fierbe foarte bine năutul cu o linguriță de bicarbonat de sodiu și cu apa care să îl acopere. Clătește-l și lasă-l la răcit. Dacă îl consumi din conservă, clătește doar bobițele
  2. Adaugă în blender sau în robotul de bucătărie năutul, zeama de la lămâie, pasta de susan, usturoiul, uleiul de măsline, condimentele (sare, piper) și mixează până totul devine o pastă fină. Mai amestecă din când în când cu o lingură de lemn, pentru că humusul să devină cât mai fin
  3. Scoate humusul într-un bol, adaugă puțin ulei de măsline și opțional busuioc/ pătrunjel și boia dulce deasupra.
o farfurie cu pastă de humus

rețete pe bază de humus

  • Humus marsilian – ingrediente și mod de preparare

Vei avea nevoie de:

  • O cană năut fiert
  • Busuioc și pătrunjel verde
  • Tarhon verde
  • Ulei de măsline
  • Zeamă de lămâie

Gramajul ingredientelor rămâne la latitudinea ta, depinde de gustul pe care îl preferi, iar modul de preparare este foarte simplu: după ce fierbi și scurgi năutul, trebuie doar să dai totul prin blender. Adaugă apoi zeama de lămâie și puțină apă, pentru a obține o consistență mai cremoasă.

  •  Humus marocan – ingrediente și mod de preparare

Ingrediente:

  • 2 cutii năut
  • 1/3 ceașcă miere
  • 1/4 ceașcă suc de lămâie
  • 1 linguriță chimen
  • 1 linguriță usturoi măcinat
  • 1/2 linguriță sare
  • 2 linguri pătrunjel tocat mărunt
  • piper, după gust
  • biscuiți sărați

Mod de preparare:

  1. Amestecă toate ingredientele într-un blender, până se formează o pastă.
  2. Presară apoi pătrunjelul proaspăt tocat și servește totul cu biscuiți sărați.