30 mart. 2023 | 07:48

Vreme cumplită în România. Când scăpăm de ninsori şi lapoviţă. Anunţul făcut de ANM

Vremea Meteo
Vreme cumplită în România. Când scăpăm de ninsori şi lapoviţă. Anunţul făcut de ANM
Finalul lunii martie a adus iar fenomene extreme în Europa

Deși, normal, ar fi trebuit să avem temperaturi ridicate, soare și poate ceva ploi, ultimele 24 de ore au adus ninsori și lapoviță în mai toată țara. De altfel cei de la ANM au făcut un anunț pe această temă, spunând când scăpăm de ninsori şi lapoviţă. DIn păcate avem parte de o vreme cumplită în România în acest final de lună, predominant de fenomene de răcire accentuată, îngheț la sol și brumă.

Finalul lunii martie a adus iar fenomene extreme în Europa

O săptămână tumultoasă a afectat Europa, cu un contrast semnificativ între nordul și sudul continentului. În unele părți din sud-estul Spaniei, temperaturile au atins în această săptămână valori de până la 20 de grade Celsius, iar în acest weekend, în locuri precum Valencia și Alicante, temperaturile ar putea atinge 30 de grade Celsius sau chiar mai mult. Pentru Valencia, acest lucru reprezintă aproximativ 10 grade peste media climatologică pentru o zi de la mijlocul lunii martie.

A nins abundent în Marea Britanie

Meteorologii europeni spun că, în contrast puternic, în nordul Europei, în special în unele zone din Finlanda și Marea Britanie, a fost un frig neobișnuit pentru acest anotimp, cu aer polar care uneori a fost îndreptat spre sud. Până acum, în această lună, temperaturile au fost cu peste 2 grade Celsius sub medie în Marea Britanie, iar în unele zone din nordul Angliei și Țara Galilor a căzut cea mai abundentă zăpadă din această iarnă. De asemenea, temperaturile au scăzut până la -16 grade în nordul Scoției.

Pe parcursul săptămânii viitoare, se arată în prgnoza meteo europeană, se așteaptă același lucru, deoarece aerul polar se luptă pentru dominație alături de rafale de căldură subtropicală din sud, încercând să aducă impulsuri de căldură între perioadele de condiții friguroase și noi ninsori în nordul Europei.

Vezi și: Un val de căldură din Africa ajunge în România. Temperaturile o iau razna din nou. Prognoza meteo

ANM anunță vreme cumplită în România

Luna martie a început bine, cu valori termice ceva mai ridicate, ceva ploi în teritoriu, iar toată lumea spera să scape de hainele groase. Numai că finalul acestei luni a adus fenomene de răcire accentuată, îngheț la sol și brumă, iar pe 29 martie a și nins, cel puțin în București. Meteorologii ANM spun că finalul acestei luni este dominat de valori termice scăzute, ninsori, polei și, pe alocuri, chiar frig extrem. Nici începutul lunii aprilie nu este unul cu valori termice pozitive, astfel că Elena Mateescu, directorul ANM, conform Antena 3 CNN, anunță când scăpăm de ninsori şi lapoviţă:

„Vorbim de temperaturi care în zonele depresionare din estul Transilvaniei pot coborî până în jurul valorii de -12 -13 grade, în Capitală -3, -2 grade, posibil valori mai coborâte în zona preorășenească spre -5 grade.

De mâine o să consemnăm un proces de încălzire, dar diminețile rămân în continuare reci la nivelul maximelor, mâine 7- 16 grade. Vineri vorbim deja de valori de 10 -19 grade, iar sâmbătă chiar 10-20 grade, inclusiv în Capitală.

Posibil la sfârșitul acestei săptămâni să consemnăm valori de temperaturi în creștere mâine 12-14 grade, după care valori de 16-17, chiar până la 20 grade în același timp.”, a anunțat Elena Mateescu, directorul ANM.

Începând din data de 28 martie și până astăzi, pe 30 martie, ANM a emis și o avertizare, spunând că „vremea va fi rece pentru această dată în toată țara, iar temperaturile minime vor fi preponderent negative, astfel încât se vor încadra în general între -10 și 0 grade și se va produce brumă sau îngheț la sol.” 

Digisport.ro
Nu mai e cale de întoarcere: Rangers vrea să încheie repede ”telenovela Ianis Hagi”
Stirile PROTV
Ce au găsit cercetătorii sub „ghețarul Apocalipsei”. Indică un potențial dezastru pentru întreaga planetă
PlaySport
INCREDIBIL! Cum arată nevasta mult mai tânără a lui Boris Becker! Cei doi s-au căsătorit în Portofino. Femeia e fiica unui lider politic și câștigă milioane anual
Ego.ro
Cine este tatăl copilului Ancăi Dumitra? Diferența de vârstă imensă dintre cei doi
ProActual
Suma pe care o primesc Mane Voicu și Ioana State pentru participarea la Asia Express 2024. Antena 1 le umple conturile
EVZ.ro
Băsescu are un plan. Toți îl credeau la pământ
Spynews.ro
Alina Marymar, declarație de dragoste pentru Tzancă Uraganu, la scurt timp dupa ce Lambada a fost externată: ”Un bărbat care...”
PRO TV
Ce tratament pentru cancer ar fi urmat Kate Middleton, pe ascuns, în Statele Unite. ”Nu a fost chimioterapie”. Familia Regală neagă tot
Adevarul
Cum este raiul în realitate: relatarea unui reputat neurochirurg care a intrat în comă. „A fost dovada incontestabilă a realității experienței mele”
BZI.ro
Irina Columbeanu este o domnișoară elegantă! Cum arată dormitorul ei din vila în care locuiește
Sport.ro
FOTO Cea mai atrăgătoare hocheistă a revenit la prima pasiune. Ședința foto cu care și-a pus fanii pe jar
Viva.ro
Laura Cosoi arată TOP la 42 de ani: decoleteu adânc, rochie mulată și transparentă și asta nu e tot. Are patru copii, dar i-a lăsat mască pe mulți cu silueta ei
Parteneri
Marcel Ciolacu, prima apariție publică alături de soție după mulți ani. Cum arată nevasta premierului
Redactia.ro
Medana, replică tranșantă pentru Larisa Uță, fosta soție a lui Alin Oprea! Ce spune artistul: „Suportă cu greu, săraca”
Click.ro
„UE și-a pierdut mințile. Este un gest sinucigaș”. Moscova despre ajutorul european acordat Ucrainei
Digi24
S-a aplecat și S-A VĂZUT TOT: Corina Bud, FĂRĂ lenjerie! Fanilor nu le-a venit să creadă că a apărut AȘA
Vocea.biz
Cum a aflat Victor Slav că iubita lui, Selina, l-a înșelat. S-a întâmplat înainte de Asia Express!
Unica.ro
Topul celor mai dificile limbi străine. E nevoie de foarte multă muncă
EVZ.ro
Lambada se externează după ce a devenit mamă pentru a treia oară. Cine îi este alături în aceste momente / PAPARAZZI
Spynews
Șoferii scapă de amenzi și puncte de penalizare. Pentru ce abateri nu mai sunt sancționați
Capital.ro
Ea are 27 de ani, el are 57 și tocmai au anunțat că vor deveni părinți: „Mama te așteaptă…”. Vedeta abia a divorțat anul trecut
Avantaje
A ÎNCEPUT a DOUA RECALCULARE! MARIUS BUDĂI anunță ce ADEVERINȚE TREBUIE ADUSE
Mediaflux
Alina Marymar, declarație de dragoste pentru Tzancă Uraganu, la scurt timp dupa ce Lambada a fost externată: ”Un bărbat care...”
Spynews.ro
Zodii ale căror vieți se îmbunătățesc semnificativ înainte de sfârșitul lunii septembrie 2024. Succesul bate la ușa lor
Realitatea.net
Cum arată acum fiica Adrianei Iliescu. Eliza a fost fotografiată recent alături de mama sa, într-o ipostază emoționantă
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro