04 mai 2024 | 08:07

O nouă „lume” descoperită în adâncurile Pământului. Ecosistemul gigantic plin de viață uimeşte oamenii de ştiinţă

Diverse
O nouă „lume” descoperită în adâncurile Pământului. Ecosistemul gigantic plin de viață uimeşte oamenii de ştiinţă
O noua lume descoperita in adancurile Pamantului. Ecosistemul gigantic plin de viata uimeste oamenii de stiinta

Cercetătorii vorbesc despre o nouă „lume” descoperită în adâncurile Pământului. Este vorba despre un ecosistem gigantic, plin de viață, care a uimit oamenii de știință. Miliarde și miliarde de microorganisme trăiesc la doar câțiva kilometri sub suprafața solului, potrivit unei echipe internaționale de specialiști care au analizat ansamblul timp de ani de zile.

O nouă „lume” descoperită în adâncurile Pământului

Aproximativ 70% din numărul total de microbi de pe planeta Pământ trăiesc în subteran. Dacă am fi să calculăm masa pe care aceștia ar atinge-o, am vorbi despre o cantitate aproximativă de 15 până la 23 de miliarde de tone de carbon – de sute de ori mai mare decât masa de carbon aferentă tuturor oamenilor.

Cercetătorii au descoperit un ecosistem colosal sub suprafața solului, o comoară de viață cu adevărat misterioasă. Nimeni nu se aștepta să fie pus în fața unui „univers” de dimensiuni atât de complexe. Diversitatea genetică a vieții de sub pământ ar putea fi comparabilă cu cea de la suprafață, poate chiar mai mare.

„Studiile noastre asupra microbilor din biosferă au condus la obținerea de multe cunoștințe noi și sunt o mare realizare. Învățăm să apreciem mai mult lucrurile pe care le mai avem de învățat despre viața din mediul subteran”, a spus Rick Colwell, ecologist microbian la Oregon State University.

Ecosistemul descoperit de specialiști, studiat timp de ani de zile, poartă denumirea de „Galapagos subterane”. Bacteriile din sol par să domine la suprafață, deși cercetătorii au ajuns la concluzia că, sub suprafața pământului, trăiește un număr destul de mare de eucariote.

Ecosistemul subteran – reper important pentru specialiști

„În urmă cu zece ani, am eșantionat doar câteva situri – genul de locuri în care ne-am aștepta să găsim viață. Acum, datorită eșantionării ultraprofunde, știm că le putem găsi cam peste tot, deși eșantionarea a atins, în mod evident, doar o parte infinitezimală a biosferei”, a declarat Karen Lloyd, autoarea studiului și profesor asociat de microbiologie la Universitatea din Tennessee, Statele Unite, potrivit IFLScience.

Pentru a studia îndeaproape bacteriile din ecosistemul subteran, conducătorii studiului au reunit zeci de grupe de specialiști. Toți au analizat eșantioane de microorganisme, preluate din scoarța terestră, în urma unor foraje realizate între 2, 5 și 5 kilometri pe fundul mării, cât și pe solul de la suprafață.

Descoperirea unei biodiversități atât de complexe în subteran a uimit cercetătorii tocmai pentru că mediile studiate sunt supuse unor temperaturi ridicate, fără lumină și aproape fără niciun nutrient. Noul ecosistem ar putea să reprezinte un punct de reper important pentru înțelegerea limitelor vieții de pe Terra, spun experții.

Oamenii de știință nu cunosc încă toate modurile în care viața din adâncurile pământului afectează viața de la suprafață și invers. Deocamdată, toată lumea se minunează de natura metabolismelor care permit vieții să supraviețuiască în condiții extrem de sărăcăcioase și prohibitive.

Parteneri
Ce au putut să scrie kosovarii după ce UEFA a dat decizia în cazul meciului România - Kosovo
Redactia.ro
Preparatul biblic care e la mare căutare în zilele noastre. Această mâncare simplă, dar plină de savoare, a devenit o vedetă culinară
Click.ro
Ce spun ucrainenii despre încheierea războiului. Sondajul care contrazice ce se știa până acum
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Femeia care le știa toate secretele rupe tăcerea! Ce a povestit Flora Năstase despre intimitatea relației dintre Adriana Bahmuțeanu și Silviu Prigoană. 'Silviu mă suna'
Unica.ro
Semnele zodiacale cu cele mai puternice trăiri pe 20 Noiembrie 2024
EVZ.ro
Mesajul transmis de iubita lui Babasha, după scandalul imaginilor controversate, din intimitate, cu artistul. Ce spune femeia care îl va face tată / FOTO
Spynews
TAXAŢI în plus din 1 ianuarie. Iohannis a dat lege. Ai termen până pe data de 25
Capital.ro
Imagini din casa lui Silviu Prigoană. E o fortăreață! Camerele copiilor arată ca în filmele SF. Tot confortul și mai mult de atât
Avantaje
ATENȚIE la SCOS BANII din BANCOMAT! Greșeala majoră care TE LASĂ FĂRĂ EI
Mediaflux
”Am luat o pauză”. Vlad Gherman și Oana Moșneagu trec printr-o situație dificilă! Actorul a făcut declarații | FOTO
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Cum va fi vremea în perioada 21 noiembrie - 16 decembrie 2024. Se anunță temperaturi scăzute
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro