Indiferent de anotimp, fructele și legumele se regăsesc constant pe lista de cumpărături a românilor, care sunt în permanență în căutarea acelui gust autentic. Totuși, este dificil de evaluat o roșie sau o căpșună când nu o poți gusta înainte, așa că majoritatea se ghidează după formă și culoare. Chiar dacă arată bine, cărnoase, multe vegetale sunt tratate cu pesticide. Iată cum le poți deosebi pe cele naturale de sortimentele pline de chimicale.
Care sunt cele mai bune fructe și legume? De la piață, de la producători locali sau de la supermarket? Vasile Stoleru, profesor de legumicultură de la Universitatea de Științele Vieții din Iași, știe răspunsul.
Aproape toate fructele şi legumele din supermarketurile româneşti sunt aduse de la mii de kilometri distanță, mai ales în extrasezon, aşa că nu ne mai putem bucura de gustul de odinioară cu care ne-am obişnuit în copilărie sau la bunici. Pe lângă gustul fad, trebuie să avem mare grijă şi la pesticidele din ele.
Toată lumea vrea să cumpere produse autohtone, din soiuri românești, dar una dintre cele mai mari greșeli după care ne ghidăm este aspectul vizual. Preferăm să alegem cele mai mari, frumoase mere, roșii, dându-le la o parte pe cele pipernicite, crezând că nu sunt bune la gust. În realitate, spune profesorul de legumicultură, trebuie să ne uităm la produsele care nu sunt uniforme și de aceeași dimensiune. De asemenea, trebuie să fim atenți atunci când le alegem, să evităm să consumăm fructe care sunt tratate cu stimulatori de creștere, pentru că sunt produse cancerigene.
Un fruct stimulat are o zonă pistilară alungită. Asta înseamnă că este tratat cu substanțe biostimulatoare. Dacă îl tai, se poate observa că inima fructului este de culoare albicioasă, adică a fost o creștere forțată.
Un alt aspect este țuguiul, care arată că este o roșie tratată cu biostimulator. Totuși, sunt și soiuri omologate cu asemenea aspect. De regulă, tomatele care nu își păstrează forma sunt tratate cu substanțe biostimulatoare.
Diferența dintre o roșie cu țuguri natural și una cu formă alungită în urma tratării nu se poate stabili decât prin analize sau pe baza încrederii în producător. Potrivit expertului, un produs frumos nu este musai tratat. Poate fi sănătos așa cum a ieșit din pământ, fără chimicale.
Citește și Alimentul care poate să devină toxic pentru corpul tău. Este foarte consumat primăvara
Medicii nutriționiști spun că piersicile, merele, ardeiul gras, ţelina, nectarinele, cireşele, perele, strugurii, spanacul, salata etc. sunt alimentele cu cele mai crescute niveluri de pesticide pe suprafaţa cojii, în timp ce avocado, ananasul, sparanghelul, bananele, varza, broccoli şi papaya sunt sigure pentru consum.
„Consumate pe termen lung, chiar dacă sunt în concentraţie scăzută, acestea pot avea efecte nocive asupra organismului uman”, avertizează Jeff Gillman, profesor de horticultură la Universitatea din Minnessota.
Dacă nu-ți place să îndepărtezi coaja fructelor şi a legumelor, există o metodă simplă prin care poţi scăpa de pesticide. Îți trebuie doar apă şi oţet. Amestecă nouă părţi de apă cu o parte de oţet, bagă fructul cu tot cu coajă în acest lichid şi lasă-l pentru 15-20 de minute. Scoate-l şi freacă-l cu un burete curat (fără urme de detergent) sub un jet de apă rece. Vei vedea o peliculă albă cu aspect cerat, ce reprezintă tocmai substanţele chimice nocive.
Din păcate, trucul nu funcţionează în cazul tuturor fructelor. De pildă, zmeura și murele nu pot fi frecate cu un burete, deoarece au o coajă foarte subţire şi pot împrumuta gustul oţetului. Poţi folosi, în schimb, puţină zeamă de lămâie. Centrul pentru Ştiinţă şi Mediu Înconjurător din SUA recomandă spălarea lor cu apă sărată.