25 mart. 2023 | 11:27

Ce înseamnă dezlegare la peşte în Postul Mare. De ce nu se ţine cont de interdicţie de Buna Vestire

Diverse
Ce înseamnă dezlegare la peşte în Postul Mare. De ce nu se ţine cont de interdicţie de Buna Vestire
De ce se mananca peste de Buna Vestire

Credincioşii ortodocși care ţin postul Paștelui au, astăzi, dezlegare la peşte. Preoţii susțin că sărbătoarea Bunei Vestiri, cinstită în fiecare an la 25 martie, este un praznic împărătesc, motiv pentru care se mănâncă macrou, icre, știucă etc. Un fel de răsfăţ culinar pentru creştini, iar următorul festin va mai fi în duminica Floriilor (9 aprilie).

De ce este dezlegare la pește de Buna Vestire (25 martie)

Potrivit bisericii ortodoxe, sunt zile de post în care s-a rânduit de către Sfinţii Părinţi să se consume produse din pește. În termeni religioși, dezlegarea înseamnă că ai voie să mănânci macrou, icre, știucă etc., însă nu carne, brânză, lapte şi ouă.

„Toţi cei care au ţinut post au dezlegare să mănânce peşte. Este un fel de răsfăţ pentru a marca această mare sărbătoare cu bucurie în suflet şi cu belşug pe masă. Bucuria pe care o trăim participând la slujbă se reflectă apoi în bucuria de a sta la masă”, declară preoții români.

Beneficiile postului pentru trup și suflet

Sfântul Ioan Gură de Aur, una dintre cele mai importante figuri ale patrologiei creștine, spune că postul „potoleşte trupul, înfrânează poftele cele nesăturate, curăţeşte şi înaripează sufletul, îl înalţă”. Din când în când, Biserica Ortodoxă permite și dezlegări la pește, amintind de alimentul pe care însuși Iisus Mântuitorul l-a mâncat.

„După Înviere, Iisus a mâncat peşte fript şi fagure de miere ca să-şi încredinţeze ucenicii că a Înviat. Peştele are o simbolistică aparte în lumea creştină. În tradiţia bisericii, în primul secol, atunci când creştinii erau prigoniţi, ei puneau simbolul peştelui pe case sau porţi pentru a se recunoaşte unii pe alţii”, afirmă fețele bisericești.

Ce simbolizează peștele în teologie

Peştele este văzut ca o vietate care nu se vaită și nu scoate sunete precum păsările sau animalele a căror carne o consumăm în mod obişnuit. Dezlegarea la produse pescărești este amintită de Tipicul cel Mare al Sfântului Sava cel Sfinţit (439-532 A.D.) şi are numeroase semnificaţii.

În primul rând, este privită ca o mângâiere acordată credincioşilor prin prezenţa în Biserică a Mântuitorului Hristos, o bucurie şi o celebrare a acestuia, care a fost simbolizat în primele veacuri ca Peşte.

Citește și Ce se sărbătorește de Buna Vestire, de fapt. De ce i se mai spune în popor Blagoveștenia

Teologii subliniază că literele acestui cuvânt în limba greacă – ICHTIS – sunt iniţialele expresiei „Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu”. Apoi, Mântuitorul şi-a ales apostolii dintre pescari, asemănând misiunea creştină cu o prindere de peşte. Prin urmare, acest aliment a ajuns să aibă o însemnătate remarcabilă în creştinism.

Canoanele bisericești arată că zilele cu dezlegare la peşte nu sunt nicidecum o încălcare a postului, ci o mângâiere în care jertfa ascetică se combină cu bucuria prezenţei lui Hristos în mijlocul credincioşilor.

Parteneri
TJ Miles i-a dat lovitura de grație lui Zanni! Ce a declarat fostul Faimos de la Survivor despre coechipierul său: ”Sclavii mereu vor mușca…”
Redactia.ro
Ce trebuie să pui în drob, să iasă suculent și să nu se usuce. Așa îți va ieși un preparat perfect
Click.ro
Un român căutat de poliție a stat ascuns în Italia până când soția l-a dat de gol fără să vrea
Digi24
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat macrou congelat. Ce s-a descoperit la analize
Digi24
Emily Ratajkowski, 'femeia cu cei mai frumoși sâni', apariție de senzație într-o rochie super decoltată / FOTO
Unica.ro
Tragedie în sport. Fotbalist ucis la doar 21 de ani, în Hunedoara
EVZ.ro
Cum arată casa lui Nea Florică, devenit viral pe TikTok pentru replica „Mi-a dat pachet”. Are 57 de ani și locuiește la țară / FOTO
Spynews
Mașinile care nu mai trec ITP-ul. Vor pica inspecția tehnică periodică
Capital.ro
Soluția naturală cu care trebuie să uzi mușcatele în luna mai. Așa vor fi pline de flori toată vara
Antena 3
A divorțat de un celebru prezentator TV și s-a recăsătorit cu un om de afaceri. Cum arată acum și cu ce se ocupă
Avantaje
El va fi VIITORUL PREȘEDINTE al României! CUTREMUR la nivel național
Mediaflux
Ele sunt fetița de patru ani și bunica ei, care au murit în Călărași, după ce au mâncat pește. Familia se pregătește să le înmormânteze, în ajunul Paștelui / FOTO
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
I-a cerut soțului o fotografie cu bebelușul celui mai bun prieten al său, dar a rămas surprinsă de ce era în ea. A povestit totul
Antena 1
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la...
Shtiu.ro