14 apr. 2023 | 18:42

Când se mănâncă pasca de Paște. Ziua în care este bine să o consumi pentru a fi sănătos și voios tot anul

Diverse
Când se mănâncă pasca de Paște. Ziua în care este bine să o consumi pentru a fi sănătos și voios tot anul
Când se mănâncă pasca de Paște

De sărbătorile pascale, creștinii au mai multe preparate tradiționale pe care le servesc, printre care și pasca, care are o simbolistică aparte. Se spune că pasca reprezintă mormântul sau scutecul Mântuitorului, drept urmare, se regăsește pe mesele tuturor românilor. În plus, mulți se întrebă când se mănâncă pasca de Paște?

Când este bine să mănânci pasca de Paște

An de an, gospodinele fac tot ce le stă în putință să pună pe masa de Paște cele mai bune preparate delicioase pentru cei dragi. Pasta tradițională nu lipsește de pe masa nimănui, rețeta fiind asemănătoare cu cea a cozonacului. În plus, sunt puțini care știu când se mănâncă pasca de Paște. Acest preparat dulce este extrem de gustos și este adorat de toată lumea, în special de copii.

De regulă, pasca se pregătește în ajun de Înviere, iar fiecare familie îşi aduce ofranda de pască la Liturghia din noaptea sfântă. La biserică, pasca se duce într-un coș special pregătit pentru Paște. După terminarea slujbei de Înviere, pasca este sfințită și împărțită celor prezenți, aceasta numărându-se printre primele bucate gustate după anafură (n.r. pâine sfințită). Se spune că pasca dobândește puteri vindecătoare după sfințire, iar credincioșii o mănâncă chiar în noaptea de Paște, pentru a fi sănătoși și voioși tot anul.

În unele zone din Moldova și Maramureș nu se gustă deloc din bucatele de Paște, până ce nu se aduce pasca binecuvântată de la biserică.

Citește și: 3 tipuri de pască pentru Paște. Alege rețeta pe care o vrei

Semnificația tradițională pe care o are pasca

Conform Bibliei, se spune că Iisus ar fi poposit cu ucenicii săi în casa unui om gospodar, care le-a oferit găzduire peste noapte. A doua zi, omul le-a pus merinde în traistă la fiecare, să aibă de drum lung, iar printre bucatele pe care le-a dat apostolilor și lui Iisus se aflau și bucăți de pâine. La plecare, omul l-a întrebat pe Mesia când va fi Paștele, iar El i-a răspuns că atunci când vor găsi pâine, atunci vor putea mânca Paști.

Astfel, la primul popas, apostolii au găsit în traistă pâine și au împărțit merindele cu cei care se adunaseră să asculte învățăturile Mântuitorului. De atunci, femeile fac această pâine dulce care este dusă la biserică în noaptea de Înviere, pentru a fi sfințită și apoi gustată de toți credincioșii prezenți la slujbă.

Așadar, pasca este pâinea binecuvântată, care semnifică grija și ajutorul lui Dumnezeu. În timp rețeta de pâine dospită a mai fost îmbunățită, iar în prezent s-a transformat într-un desert delicios. De regulă, pasca este decorată cu o cruce pe mijloc și cu două fâșii de aluat răsucit pe margini, care simbolizează coroana de spini a lui Iisus.

„Poporul evreu, prin puterea lui Dumnezeu, merge 40 de ani prin pustiu, fără resurse. Şi Dumnezeu le aducea de mâncare mană, adică pâine, prepeliţe, apă, tot ce le trebuia. Acea pâine ne aduce aminte de grija lui Dumnezeu faţă de noi”, explică preoții.

Citește și: Cât va costa carnea de miel de Paşte, în 2023? Puţini români îşi vor mai permite să o cumpere

Rețetă pască cu brânză dulce și stafide

Ingrediente pentru aluat:

  • 200 g făină tip 000
  • 2 gălbenușuri
  • 70 ml lapte la temperatura camerei
  • 20 g unt 82% grăsime topit și răcit
  • 40 g zahăr
  • 3 g drojdie uscată (am avut de la Dr Oetker)
  • un praf de sare
  • ½ linguriță coajă de lămâie.

Ingrediente pentru umplutură:

  • 150 g brânză de vaci grasă, bine scursă
  • 80 g zahăr
  • 2 ouă
  • 40 g stafide
  • ½ esență de rom sau vanilie pentru stafide
  • 1 linguriță extract de vanilie
  • 1 linguriță coajă rasă de lămâie
  • un praf de sare.

Mod de preparare:

Prima data se bat gălbenușurile împreună cu zahărul și laptele și apoi se adaugă sarea și coaja de lămâie. Separat, se cerne făina  într-un bol încăpător, se pune drojdia uscată peste ea și se toarnă componentele lichide enumerate mai sus.

Se frământă aluatul cu mâna sau la robot. Apoi se încorporează untul topit și răcit în aluat, turnând puțin câte puțin și frământând până se încorporează bine înainte de a turna din nou.

Se lasă aluatul la dospit la cald, până își dublează volumul, aproximativ 45 de minute. După ce aluatul e dospit bine, se răstoarnă pe blatul de lucru presărat cu făină și se împarte în două părți egale.

O parte se întinde în forma de cerc de dimensiunea tăvii și se așază în formă, peste hârtia de copt. Partea care a rămas se întinde din nou în două părți egale. Una din ele, împărțită din nou în două, va deveni sfoara pe care o așezați pe margine. Se lasă forma câteva minute acoperită cu un prosop, pentru a nu se usca.

Apoi se împarte ultima bucată de aluat în două și se modelează o cruce. Aceasta trebuie să fie mai subțire, mai fină, pentru că va crește la copt.

Pentru umplutură, se lasă stafidele la hidratat în apă caldă în care ați adăugat ½ de esența de rom sau vanilie, pentru cel puțin 30 de minute. Se amestecă toate ingredientele și se omogenizează bine.

După care se toarnă în tava pregătită cu aluatul de la bază și sfoara de jur împrejur. Peste umplutură se pune crucea din aluat. Pasca se unge cu ou bătut, apoi o introducem la cuptorul preîncălzit la 180 de grade. Se coace timp de aproximativ 45 de minute. Când e gata, se lasă la răcit în formă, abia mai apoi se mută pe un platou întins.

Digisport.ro
N-a pronunțat ”România”! Cum ne-a numit prim-ministrul din Kosovo, după scandalul de la București
Stirile PROTV
NATO și-a mobilizat avioanele de luptă după un atac masiv lansat de Rusia. Ploaie de rachete la granița Alianței
PlaySport
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Ego.ro
Anamaria Prodan, de nerecunoscut. Brunetă și machiată strident, la nunta cu fostul soț FOTO
ProActual
Imagini NEMAIVĂZUTE cu Monica Tatoiu! Cum arăta pe vremea când se iubea cu Florin Călinescu
EVZ.ro
Șoferii nu știu cum să reacționeze. Semnul de circulație care îi încurcă rău
Spynews.ro
Războiul continuă! Anamaria Prodan l-a dat în judecată pe Dinte, martorul lui Laurentiu Reghecampf
PRO TV
”Cu Anca Dinicu mă sărut, cu Anisia Gafton mă însor, iar pe Alex Bogdan...” Declarațiile din culise ale unui coleg de scenă
Adevarul
Momente de groază pentru pasagerii unui avion care a căzut în gol peste două mii de metri: „Am crezut că vom muri, oamenii de lângă noi au intrat direct în tavan”
BZI.ro
Adriana Bahmuțeanu, mesaj înduioșător pentru fiii cei mari ai lui Silviu Prigoană: ”Să le trimită dramul de înțelepciune!”
Viva.ro
Vestea că Silviu Prigoană nu era, de fapt, căsătorit cu Mihaela i-a luat pe toți prin surprindere, dar asta nu e tot! S-au aflat detalii neașteptate acum: "Față de restul lumii...”