Dacă până acum nu ai știut cum scapi de amendă pentru vorbitul la telefon, cazul unui șofer român care s-a judecat cu statul pentru o astfel de situație ar putea să te surprindă. În primă instanță, procesul verbal de sancționare a fost anulat. Decizia finală va fi pronunțată de către magistrați pe data de 5 aprilie.
Știai că poți scăpa de orice sancțiune financiară ce ți-a fost aplicată pentru vorbitul la telefon, cât timp te aflai în trafic, dacă în procesul verbal întocmit de către agenții de poliție nu este descris tipul de dispozitiv mobil pe care l-ai utilizat? S-ar putea să sune surprinzător, însă este cât se poate de real.
Șoferii din România pot să își anuleze în instanță amenda aplicată pentru vorbitul la telefon, dacă judecătorii consideră că fapta nu a fost suficient de clar descrisă sau dacă dispozitivul folosit în cazul convorbirii nu a fost descris în procesul verbal de sancționare, întocmit de oamenii legii.
Așa s-a întâmplat în cazul unui român care, în luna ianuarie a anului 2022, a fost amendat pentru că ar fi vorbit la telefonul mobil în timp ce se afla la volanul mașinii angajate în trafic. Cetățeanul nu a fost mulțumit de sancțiunea pe care i-au aplicat-o agenții de poliție, astfel încât a contestat amenda în instanță.
Când a trebuit să expună motivul pentru care a hotărât să conteste sancțiunea, șoferul a invocat faptul că, pe procesul verbal întocmit de către agenții de poliție, era notat în mod eronat codul său numeric. Potrivit spuselor sale, acuzația pe care i-au adus-o oamenii legii a fost una falsă. În susținerea punctului său de vedere a prezentat instanței și istoricul convorbirilor de pe cele două dispozitive mobile pe care le deținea.
„Se constată că, deşi agentul constatator a menţionat că petentul ar fi condus autoturismul în timp ce vorbea la telefonul mobil, nu a făcut nicio referire la respectivul dispozitiv, pentru a putea fi individualizat. Petentul a depus la dosar o serie de înscrisuri pentru a dovedi că nu se face vinovat de săvârşirea faptei.
Cu toate acestea, atât timp cât în procesul-verbal nu există niciun element de identificare a telefonului mobil despre care se face vorbire, nu pot fi verificate nici apărările petentului, respectiv dacă înscrisurile depuse sunt referitoare la respectivul dispozitiv sau nu, dubiul creat profitând acestuia, conform principiului «in dubio pro reo» (de dubii profită acuzatul – n.r.)”, au consemnat judecătorii.
Citește și: Toți românii cu permise de conducere trebuie să cunoască legea: schimbarea importantă pentru șoferi
În primă fază, judecătorii au dispus anularea procesului verbal de sancționare în cazul șoferului. Aceasta nu este, însă, decizia finală. Hotărârea definitivă va fi pronunțată pe data de 5 aprilie de către reprezentanții unui tribunal care a preluat în analiză apelul declarat de Inspectoratul de Poliție Județean.