Cinci cutremure în România într-o singură zi, după evenimentul de luni, 20 martie, care a generat panică printre locuitorii din județul Gorj. Ce au anunțat reprezentanții Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP). Află în rândurile de mai jos în ce regiuni s-au produs seismele.
UPDATE 21 martie, ora 22.00: Marți seară, 21 februarie, la ora 19.03, un alt cutremur a avut loc în România. De data aceasta, este vorba despre un seism produs în zona Vrancea, potrivit INCDFP. Fenomenul nu a fost grav, înregistrând o magnitudine de 2, 6 grade pe scara Richter, la o adâncime de 78 km.
Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe:
Știre inițială
După cutremurul puternic din județul Gorj, de luni, 20 martie, care a stârnit panică printre elevii din școli și părinții din trafic, o serie de alte seisme au avut loc în România, într-o singură zi. Conducerea INCDFP a anunțat că marți, 21 martie, în regiunea Olteniei s-au manifestat cinci cutremure, la interval de câteva ore.
Primul seism a avut loc la ora locală 1:34 și a înregistrat o magnitudine de 2, 5 grade pe scara Richter. Al doilea cutremur s-a produs la ora 10:17 și a avut o magnitudine mai mare cu 0, 2 grade, fiind, astfel, tot unul slab. Acesta din urmă s-a produs la o adâncime de 16 km, în apropierea următoarelor orașe:
Al treilea cutremur de marți, 21 martie, s-a produs tot în regiunea Oltenia, la ora 14:14. Seismul a fost, de asemenea, slab, prezentând o magnitudine de 2, 1 grade pe scara Richter. Fenomenul a avut loc la o adâncime de 15 km.
Acestuia i-a urmat un alt cutremur, la ora 17:06, produs la o adâncime de 17 km și înregistrând o magnitudine de 2, 9 grade pe scara Richter.
Ultimul seism înregistrat în regiunea Oltenia marți, 21 martie, a avut loc la ora 18:38, potrivit reprezentanților INCDFP. A înregistrat o magnitudine de 2, 8 grade pe scara Richter și s-a produs la o adâncime de 16 km, în apropierea următoarelor orașe:
Activitatea seismică din regiunea Olteniei rămâne, în continuare, intensă. Fenomenul are loc ca urmare a seismului puternic ce s-a produs la mijlocul lunii februarie, mai exact pe data de 14 februarie. La vremea respectivă, cutremurul a înregistrat o magnitudine de 5, 7 grade pe scara Richter. În urma seismului, s-au produs peste 1.000 de replici.
Reprezentanții INCDFP au explicat, după evenimentul din februarie, că serie de replici va continua să se manifeste timp de aproximativ o lună de zile (raportat la data de 14 februarie – n.r.). Multe dintre replici au avut o magnitudine de până în 3 grade pe scara Richter.