În cursul zilei de luni, liderul rus și omologul său chinez, Xi Jinping, s-au întâlnit la Moscova, acolo unde au purtat discuții față în față timp de patru ore, potrivit agențiilor de presă ruse. După abordarea mai multor subiecte, printre care și cel al războiului, Vladimir Putin și-a condus invitatul în afara Kremlinului, acolo unde a înnoptat. Un moment important al primei discuții purtate de cei doi este acela care se referă la deschiderea lui Putin pentru a face pace cu Ucraina.
Potrivit agenţiei de presă Ria-Novosti, cei doi lideri au mai multe activități în plan, astfel că, astăzi, ei vor participa la un dineu și vor avea mai multe discuţii oficiale, care au ca scop semnarea unor acorduri de consolidare a cooperării ruso-chineze, într-un context politic și militar extrem de tensionat pentru Rusia.
În cursul zilei de luni, Vladimir Putin a surprins pe toată lumea după declarațiile făcute în timpul discuțiilor purtate cu Xi Jinping. Astfel, el s-a arătat deschis să discute despre planul de pace propus de Beijing, cu scopul de a pune capăt într-o manieră amiabilă războiului din Ucraina.
”Suntem mereu deschişi pentru un proces de negocieri. Indubitabil, noi vom discuta despre toate aceste chestiuni, inclusiv despre iniţiativele dumneavoastră, pe care le tratăm cu respect”, i-a transmis Vladimir Putin omologului său, Xi Jnping, în cadrul unei discuții informale care a fost transmisă la posturile tv rusești.
Pe de altă parte, liderul chinez a profitat de ocazie pentru a-i transmite lui Vladimir Putin că este ”convins” că acesta se bucură de susținerea poporului rus înaintea alegerilor prezidenţiale din 2024.
Xi Jinping este primul lider extern care se întâlneşte cu Vladimir Putin după emiterea unui mandat de arestare pe numele său de către Curtea Penală Internaţională (CPI), după ce a fost acuzat pentru deportarea a mii de copii ucraineni în Rusia de la începutul războiului din Ucraina.
Pentru a se feri de un posibil scandal izbucnit după întâlnirea celor doi, Xi Jinping și-a luat măsuri de precauție pentru a-și proteja imaginea, astfel că, diplomaţia chineză a cerut luni CPI, al cărei sediu se află la Haga, să evite orice ”politizare” şi să respecte imunitatea şefilor de stat.
Potrivit presei internaționale, în decursul celor trei zile de vizită în Rusia, cei doi președinți vor semna mai multe acorduri, în special cu privire la cooperarea bilaterală până în 2030.