Prețurile asigurărilor auto a explodat în ultima perioadă, după ce două mari companii care ofereau polițe RCA au dat faliment. Cu toate acestea, unele asigurări se vor încheia la tarifele mai mici practicate la 1 martie 2022.
Proiectul pentru plafonarea tarifelor RCA la nivelul lunii martie anul trecut vine cu o precizare importantă pe care toți șoferii ar trebui să o cunoască. Prin urmare, plafonarea se va face la tarifele practicate de fiecare asigurator la 1 martie 2022, conform datelor obține de Incomemagazine.ro.
“Autoritatea de Supraveghere Financiară va înainta o propunere de revenire la prețurile practicate de companiile de asigurări cu un an în urmă, adică prețurile din martie 2022. Această propunere este rezultatul unei analize efectuate de Autoritate cu principalele societăți de asigurări din piață, analiză realizată pentru a găsi o soluție care să vină în sprijinul asiguraților RCA, să protejeze consumatorii fără să aducă perturbări majore în piață. Potrivit acestei propuneri, asigurătorii vor oferi polița de răspundere civilă auto la prețurile practicate cu un an în urmă.
Mai mult, prețurile practicate de companii la polițele RCA nu vor putea fi crescute peste valorile de acum un an, pentru o perioadă determinată de timp – propunerea este de 6 luni – care să permită o reechilibrare a pieței. În plus, Autoritatea de Supraveghere Financiară va anula taxa din contravaloarea polițelor RCA vândute, taxă pe care firmele de asigurare o achită către ASF, lăsând astfel mai mult spațiu asigurătorilor pentru a nu crește tarifele la polițe”, a declarat pentru Income purtătorul de cuvânt al ASF, Daniel Apostol.
Citește și: Ce valabilitate au polițele RCA Euroins după ce compania a intrat în insolvență. Ce trebuie să facă șoferii
De asemenea, în cazul în care prețurile polițelor RCA de la data de 1 martie 2023 sunt mai mici decât cele din martie 2022, șoferii vor avea parte de tariful de primă cel mai mic.
Decizia plafonării asigurărilor auto a venit după Autoritatea de Supraveghere a retras autorizația de funcționare a companiei Euroins România.
Potrivit statisticilor, aproximativ 2,5 milioane de români au asigurarea obligatorie auto încheiată la Euroins. Potrivit unui comunicat al Uniunii Naționale a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România, aceștia vor putea circula în continuare pe drumurile publice, chiar dacă Autoritatea pentru Supraveghere Financiară a decis intrarea firmei în faliment.
„Polițele de asigurare încheiate de clienți la Euroins România rămân valabile, conform prevederilor legale, încă 90 de zile după data pronunțării hotărârii de deschidere a procedurii de faliment. Astfel, șoferii care aveau polițe RCA la această societate vor putea circula în continuare pe drumurile publice, rămânând asigurați până la data respectivă”, se arată în comunicatul organizației, care cuprinde 20 de societăți de asigurare din România.
Totodată, în ceea ce îi privește pe păgubiții unui accident cauzat de șoferul unui autoturism care are polița RCA încheiată la Euroins, aceștia vor fi despăgubiți în baza acesteia de către Fondul de Garantare a Asiguraților, potrivit aceleiași surse.