18 mart. 2023 | 16:18

Care este diferența dintre insolvență și faliment. Mulți români nu știu aceste detalii importante

Economic
Care este diferența dintre insolvență și faliment. Mulți români nu știu aceste detalii importante
Care este diferența dintre insolvență și faliment

„Faliment” este unul dintre acei termeni care sunt adesea folosiți în mod greșit. Uneori este folosit pentru a sugera că ești „falit” sau insolvabil, când, de fapt, falimentul și insolvența sunt două scenarii diferite, dar în care se poate se ajunge succesiv. Descoperă, din rândurile de mai jos, care este diferența dintre acești doi termeni.

Ce este insolvența

O companie este considerată în insolvență, atunci când nu este în măsură să plătească la timp datoriile pe care le are față de creditori. În cazul în care devine insolvabilă, aceasta poate alege să declare falimentul sau poate să își achite datoriile prin alte opțiuni.

Mai simplu spus, atunci când o societate ajunge în imposibilitatea de a-și plăti datoriile ajunse la scadență și dovedește acest lucru, intră în stare de insolvență.

Procedura generală de insolvență este aceea prin care un debitor intră fie succesiv în etapa de reorganizare judiciară, după care în cea de faliment, fie individual în procesul de reorganizare judiciară sau în cel de faliment.

Ce este falimentul

Falimentul este un proces juridic. Acesta este inițiat atunci când o companie nu își mai poate permite să își plătească datoriile. După ce se întâmplă acest lucru urmează radierea debitorului din cadrul registrului unde este înmatriculat.

De regulă, există două forme de faliment: cel de reorganizare, când debitorii restructurează planurile de plată pentru a se asigura că sunt îndeplinite şi cel de lichidare, atunci când debitorii vând anumite bunuri pentru a face rost de banii necesari pentru achitarea creanţelor, notează termene.ro.

Diferenţele dintre insolvenţă şi faliment

Există o oarecare tendinţă de a pune semnul egal între aceste două noţiuni, însă ele nu au în comun decât caracterul colectiv. Insolvenţa reprezintă o procedură tip „umbrelă” care include şi procedura de reorganizare judiciară şi/sau pe cea de faliment.

Citește și: Televiziunea din România care a intrat în insolvență. Vestea care a șocat piața media

Mai exact, insolvenţa este caracterizată de starea financiară în care te poţi afla cu firma dacă îndeplineşte cumulativ două condiţii: neplata la scadenţă şi lipsa de lichidităţi. De partea cealaltă, falimentul este un proces legal ce are drept scop rezolvarea problemei de insolvenţă. Prin urmare, dacă o firmă este în faliment, se poate spune despre ea că este în insolvenţă, însă reciproca nu este valabilă şi nici corectă.