O schimbare importantă este pe cale să fie făcută în ceea ce privește alimentele din Uniunea Europeană. Care este modificarea care va apărea pe toate etichetele produselor alimentare. Ce decizie s-a luat despre data de expirare.
Risipa alimentară este un subiect îndelung dezbătut la nivelul Uniunii Europene. Autoritățile vor să pună stop acestui fenomen, un pas important în această direcție fiind pe cale să fie făcut.
În viitorul apropiat, etichetele produselor alimentare din UE se vor schimba. Indicația „Consumați înainte de” ar urma să dispară, înlocuită cu altele noi.
UE își dorește să reducă risipa de alimente cu cel puțin jumătate până în 2030.
Proiectul ce vizează schimbarea informațiilor legate de data de expirare așteaptă să fie discutat în Parlamentul European, redactarea sa fiind în plină desfășurare. Dacă va fi adoptat, modificările ar trebui să intre în vigoare peste doar câteva luni.
Data de expirare va avea noi formulări, câteva variante luate în calcul sunt „Cel mai bine înainte de” sau „Pentru cea mai bună calitate, înainte de”.
Potrivit specialiștilor, cei mai mulți consumatori „nu înțeleg pe deplin diferența dintre etichetele „utilizați până la data de”, care sunt un indicator al siguranței și etichetele „de preferință înainte de”, care sunt în schimb legate de calitatea produsului”.
„Nu toată lumea știe diferența. În timp ce în primul caz produsul nu trebuie consumat deoarece este potențial riscant din punct de vedere al sănătății, a doua formulare se referă la produsele neperisabile: consumarea acestora după data de expirare nu prezintă niciun risc pentru sănătate, ci doar o pierdere de gust”, spun experții.
An de an, pe teritoriul Uniunii Europene se produc nu mai puțin de 57 de milioane de tone de deșeuri alimentare, ceea ce înseamnă 127 de kilograme pe cap de locuitor. Potrivit datelor de la Bruxelles, peste opt milioane de tone rezultă din pricina interpretării eronate a informațiilor de pe etichete.
„Ca parte a Obiectivelor ONU de Dezvoltare Durabilă, statele membre s-au angajat să reducă cu 50% risipa alimentară până în 2030, ceea ce reprezintă un angajament uriaș”, a amintit Directorul General pentru Sănătate al Comisiei Europene, Sandra Gallina.