Este momentul să ne luăm pușculițele vechi la control. O bancnotă din România, retrasă de doar câțiva ani din circulație, poate aduce o mică avere celor care încă o mai au prin casă. Cu cât a ajuns să se vândă în mediul online.
Bancnotele și monedele folosite în România anilor ’90 au ajuns obiecte căutate de colecționarii din toată țara, aceștia fiind dispuși să plătească sume impresionante pentru ele.
În acest context, cei care încă le mai au acasă au început să le scoată la vânzare. Site-urile specializate pe comerț online nu duc lipsă de anunțuri și oferte.
Un anunț publicat de mai puțin de 24 de ore face furori în rândul utilizatorilor, fiind vizualizat deja de peste o mie de persoane. Vânzătorul oferă o bancnotă din 1998, cerând pentru ea un preț impresionant: 10.000 de lei, cu mențiunea că valoarea este negociabilă.
Este vorba despre o bancnotă de 5.000 de lei cu chipului lui Lucian Blaga, cu serie 003C. În descriere, se precizează că aceasta a fost păstrată în „stare foarte bună”
„Vând bancnotă 5.000 lei, an 1998, în stare foarte bună”
Pe aceeași platformă online, un alt utilizator a pus la vânzare o altă bancnotă din anii 90: cea de 100.000 de lei, cu Nicolae Grigorescu. Pentru ea, vânzătorul cerea tot 10.000 de lei.
Potrivit BNR, acesta are următoarele caracteristici:
„Avers: Portretul pictorului Nicolae Grigorescu (1838-1907). În centru, sunt ilustrate: un element floral reprezentând o floare de nalbă (Althea officinalis), pensula şi paleta artistului. Sus, stema României, denumirea băncii centrale emitente, BANCA NAŢIONALĂ A ROMÂNIEI, şi medalion cu sigla B.N.R.. Jos, valoarea nominală în cifre şi litere 100.000 lei UNA SUTA MII. În stânga, semnăturile guvernatorului, casierului central şi anul emisiunii 2001. În dreapta, vertical, valoarea UNA SUTA MII 100.000”, anunță BNR.
„Revers: În centru, este ilustrată o casă din Oltenia. În stânga, imaginea tabloului lui Nicolae Grigorescu Rodica, reprezentând un portret de fată. Sus, sunt imprimate: valoarea nominală 100.000 atât pe verticală cât şi pe orizontală, denumirea băncii centrale BANCA NAŢIONALĂ A ROMÂNIEI şi sigla B.N.R. Jos, în dreapta, valoarea nominală în litere şi cifre UNA SUTA MII lei 100.000, iar în stânga, dreptunghi cu sigla B.N.R. În planul din dreapta ferestrei transparente este redat vertical textul FALSIFICAREA ACESTOR BILETE SE PEDEPSEŞTE CONFORM LEGILOR”, mai arată BNR.
Citește și: Moneda de pe vremea comunismului care se vinde cu 4.000 de lei pe internet. Verifică dacă o ai prin sertare