09 mart. 2023 | 13:14

Pățania unui cuplu din Iași după ce a cumpărat un teren. I-au luat sudorile când au aflat ce a făcut notarul

News
Pățania unui cuplu din Iași după ce a cumpărat un teren. I-au luat sudorile când au aflat ce a făcut notarul

În ziua de azi totul a devenit incert, de la informații primite, până la servicii oferite, astfel că, atunci când ai de rezolvat ceva în România, probabil semnul sfintei cruci ajută pentru a-ți crește șansele de reușită. Un caz de acest fel a avut loc la Iași, acolo unde doi soți au avut parte de o „surpriză” neplăcută din partea biroului notarial în care își puseseră speranțele după ce au achiziționat două terenuri.

Ce problemă a întâmpinat cuplul din Iași

Notarul ar trebui să fie o autoritate în care să-ți pui baza, mai ales când este vorba despre acte oficiale, extrem de necesare pentru a fi „în regulă” în fața legii, atunci când întreprinzi orice tip de acțiune. Din păcate, greșelile se întâmplă și pe la case mai mari, iar cei care suportă consecințele sunt, bineînțeles, clienții.

Așa s-a întâmplat și în cazul unui cuplu ieșean după ce au cumpărat două terenuri, iar ulterior au depus la notar actele ce demonstrau achziționarea terenurilor. Surpriza mare au avut-o atunci când cei doi au avut nevoie de contractul de vânzare-cumpărare, care din păcate, fusese rătăcit de notar.
Aceasta este povestea lui Ioan și a Georgetei H, care au decis să-și cumpere în 2010 două terenuri, de 15.000 mp, respectiv 1.800 mp de la un sătean din Ceplenița, care le primise moștenire de la sora sa.

După ce au negociat valoarea terenurilor și au ajuns la o înțelegere de natură financiară, aceștia au încheiat un contract de vânzare-cumpărare, în iulie 2010, autentificat la un notar din Hârlău. Până aici, totul a decurs normal, însă problemele au început să apară atunci când cei doi soți au încercat să-și înscrie dreptul de proprietate în cartea funciară, însă cererea de intabulare a fost respinsă.

Inițial, tinerii au fost șocați de respingerea autorităților, deși Oficiul de Cadastru le-a explicat și motivul acestui refuz: contractul de vânzare-cumpărare depus la dosar nu fusese înregistrat în evidențele biroului notarial. Pe lângă această problemă, lipsea cu desăvârșire și documentația care stătuse la baza întocmirii acestuia, ceea ce părea că îngreunează și mai mult situația.

Ca rezolvarea să fie și mai grea, soții H au aflat că, între timp, bărbatul care le vânduse terenul murise, așa că nu puteau obține o copie după documente de la el. Pentru că s-au văzut blocați în această situație, soții H. s-au adresat instanței, cerând constatarea dreptului lor de proprietate.

Cum s-a rezolvat cazul soților H

În fața judecătorilor a fost nevoie și de prezența fiului vânzătorului, Constantin F, care a fost bună cuviință și s-a declarat de acord cu acțiunea celor doi. Din păcate, corespondența cu notarul nu a lămurit nimic, deoarece pe rolul biroului notarial, contractul de vânzare-cumpărare nu figura.

Ajuns în instanță, cazul a fost analizat cu atenție de magistrați, aceștia fiind obligați să găsească o soluție pentru rezolvarea cazului. Într-un final a fost nevoie de comparara copiei după contract, depusă la dosar, cu originalul, adus în instanță de cumpărători.

În urma analizei, judecătorii au confirmat că nu există nicio suspiciune de fals, fiind vorba doar de o eroare de înregistrare a actului în arhiva biroului notarial. Așa se face că după mult efort și bani cheltuiți prin instanță din cauza neprofesionalismului biroului notarial, cuplul a reușit să-și rezolve problemele.

„Având în vedere existența contractului de vânzare-cumpărare, ținând cont de poziția procesuală și precizările pârâtului, instanța urmează să admită acțiunea, astfel cum a fost formulată de către reclamanți și să constate dreptul de proprietate al acestora cu privire la suprafața de 15.000 mp teren situat în extravilanul comunei Ceplenița, tarlaua ##, parcela ###, și 1800 mp teren situat în extravilanul comunei Ceplenița, tarlaua ##, parcela ###, dobândită ca urmare a încheierii contractului de vânzare-cumpărare din data de 11.07.2010”, au conchis magistrații.

 

Parteneri
Ce s-a descoperit la autopsia lui Silviu Prigoană. Cauza reală a morții milionarului
Redactia.ro
Unde va fi înmormântat Silviu Prigoană? „La etajul doi mă duc, sub tata! Sunt pregătit să mor.” Declarații halucinante ale omului de afaceri în podcastul lui Bursucu cu câteva zile înainte să moară!
Click.ro
Care a fost cauza morții lui Silviu Prigoană. Ce au descoperit medicii legiști
Digi24
Imagini NEMAIVĂZUTE cu Monica Tatoiu! Cum arăta pe vremea când se iubea cu Florin Călinescu
Vocea.biz
Anamaria Prodan i-a cerut iertare lui Reghecampf, după moartea lui Silviu Prigoană: 'Am pus mâna pe telefon şi i-am scris'. Ce răspuns a primit impresara de la fostul soț
Unica.ro
Noi reguli pentru comerțul cu mașini. Cum vor fi afectați românii
EVZ.ro
Ce a comandat Silviu Prigoană de la restaurantul din Bran, cu câteva minute înainte să moară. Afaceristul nu a mai apucat să mănânce
Spynews
Decizie pentru românii cu buletin. NU te mai obligă nimeni să declari din 2025
Capital.ro
Silviu Prigoană, 8 căsnicii, 4 soții, 6 divorțuri. Prima soție l-a lăsat văduv, iar ultima i-a adus liniștea, până când moartea i-a despărțit. Cine sunt femeile care i-au marcat viața
Avantaje
DEZVĂLUIRI din VILA lui Silviu Prigoană. Copiii, PRINȘI în CONFLICT
Mediaflux
Trupul neînsuflețit al lui Silviu Prigoană a fost ridicat de la INML Brașov. Ce se va întâmpla înainte de a fi depus la capelă
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Cine este văduva lui Silviu Prigoană. Mihaela este mai tânără cu 15 ani decât regretatul om de afaceri
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro