08 mart. 2023 | 10:05

Descoperirea făcută de groparii cimitirului din Alba Iulia în timp ce săpau pentru un nou mormânt. A fost declarat zonă de interes naţional

News
Descoperirea făcută de groparii cimitirului din Alba Iulia în timp ce săpau pentru un nou mormânt. A fost declarat zonă de interes naţional
Sacrofag descoperit la un metru sub pământ Sursă foto: Alba24.ro

Descoperirile inedite nu se opresc niciodată în țara noastră, iar un exemplu recent dovedește acest lucru. Vineri, pe data de 3 martie, angajații cimitirului din Alba Iulia, care săpau o groapă, au fost șocați să descopere mai multe bucăți de ceramică. Ce au identificat arheologii prezenți la fața locului este de-a dreptul de necrezut.

A fost scos cu excavatorul

Surpriză mare în cimitirul din Alba Iulia, acolo unde mai mulți gropari au început să sape pentru un mormânt, însă au descoperit ceva care părea diferit. Așa se face că doi arheologi aflați de față au întrerupt lucrarea și au coborât în groapa de un metru adâncime pentru a identifica despre ce este vorba.

Surpriza a fost mare, căci la scurt timp, aceștia au început să scoată bucăți de ceramică, fragmente de ceramică și oase de animal. Specialiștilor nu le-a luat mult timp să descopere că se aflau în fața unui complex preistoric.

Descoperirea a avut loc cu ocazia excavării unei noi gropi cu scopul de a extinde cimitirul, de această dată sub supravegherea arheologilor. Potrivit acestora sacrofagul datează din perioada eneolitică (faza a III-a a culturii Coțofeni), de la sfârșitul mileniului 4 – începutul mileniului 3 î.Hr.

Potrivit specialiștilor, acest sacrofag s-a conturat parțial în groapa săpată pentru cavoul contemporan, la o adâncime de -0,80 m, sub forma unei pete circulare de culoare neagră cu multă cenușă, pigment de arsură, fragmente ceramice si oase de animal, potrivit alba24.ro.

Tot vineri, în același loc, au fost descoperite și numeroase fragmente ceramice dintr-un vas din această perioadă.

Alba Iulia, un oraș cu puternice rădăcini istorice

Existența acestor obiecte preistorice în zonă evidențiază importanța sitului arheologic și caracterul său pluristratificat, astfel că Alba Iulia reprezintă cel mai mare sit arheologic din Dacia romană şi, poate, unul dintre cele mai întinse din Imperiul roman.

Poate nu multă lume știe faptul că, Alba Iulia a fost declarată zonă de interes național și arheologic prioritar, regim care se aplică în cazul unui teritoriu care cuprinde siturile arheologice de o importanţă excepţională pentru istoria şi cultura naţională.

Arheologii au anunțat că anumite zone din Alba Iulia, precum Castrul legiunii a XIII-a Gemina, Palatul guvernatorilor romani, sectorul Domus-Thermae au fost propuse pentru a fi incluse în UNESCO în cadrul unui demers amplu la nivel național, coordonat de Comisia LIMES și toate instituțiile colaboratoare.

 

 

Parteneri