În ciuda faptului că este un ingredient ce apare în multe dintre rețetele preferate ale românilor și mulți o au mereu în dulapul sau sertarul cu mirodenii, foarte puțini știu din ce se face paprika, de fapt.
Fie că este numită paprika sau boia, este unul dintre cele mai folosite ingrediente – nu doar în gastronomia românească – de la paella, chipsuri și carne, până la ceaiul de boia. În aceste condiții, s-ar crede că nu există persoană care să nu știe din ce este obținut acest condiment. Greșit!
Se pare că surprinzător de multe persoane au o teorie interesantă, însă greșită asupra sa: că s-ar obține dintr-o plantă numită…paprika.
Boiaua, cunoscută și ca paprika, se prepară din ardei roșii dulci și iuți uscați pisați. Primele soiuri de ardei picanți au fost aduse în Europa de exploratorii spanioli din America. De-a lungul timpului, europenii au cultivat versiuni mai puțin picante ale plantei, reușind să obțină o aromă mult mai dulce.
Ardeii folosiți pentru boia sunt diferiți de cei grași pe care îi găsim adesea pe rafturile magazinelor și pe tarabele din piețe, fiind mai lungi și mai subțiri.
Celebrul condiment este vedetă în bucătăria ungurească și cea spaniolă.
Citește și: Nu mai pune la gunoi condimentele expirate. Sunt foarte utile în casă, o să le foloseşti mereu de acum
Cuvântul românesc „boia” vine din turcescul „boya”, care se traduce prin „vopsea”. Cel mai probabil, și-a căpătat înțelesul de „condiment din ardei” datorită culorii caracteristice, însă este folosit în unele regiuni ale României și cu înțelesul de „vopsea” sau „fard”.
Dacă românii știu doar de boia dulce, boia iute sau boia afumată, în Ungaria există șase tipuri diferite de boia de ardei, având arome de la delicat la iute.
Merge de minune adăugată peste conopidă, carne de pui, crab, pește, gulaș, carne de miel, cartofi, orez, fructe de mare, vițel Stroganoff.
După ce este cumpărată, se recomandă să fie păstrată într-un recipient închis etanș și ținut într-un loc răcoros și întunecat, fie într-un sertar de condimente, fie în frigider. Lumina și căldura vor afecta în mod negativ condimentul, așa că păstrarea acestuia într-o cutie de conserve în loc de un borcan de sticlă va ajuta la menținerea prospețimii și aromei.
Citește și: Cum vopsești ouăle de Paște cu ingrediente naturale. Pe unele le ai deja în bucătărie