Dinu Popescu, absolvent al Facultății de Psihologie, a șocat cu volumul său, ”Playboy”, în care a vorbit despre relațiile sexuale cu minore, despre consumul de droguri, dar şi spre alte lucruri tabu. În timp ce Dinu Popescu, fostă ispită la ”Insula iubirii”, susține că este un roman al „adolescenței mele literare”, psihologii menționează, exclusiv pentru Playtech Știri, că punctul lui de vedere trebuia dezvăluit cu prudenţă.
Contactat de reporterii Playtech Știri, psihologul Radu Leca ne-a declarat, referitor la acest scandal:
“Din punctul meu de vedere este incceptabil şi total ilegal orice formă de manifestare a intimităţii, de orice natură, cu atât mai mult noţiunea promiscuă de act sexual cu un minor, indiferent de tipul de Univers din care făptaşul susţine că face parte”.
Și Elena Dobre, psihoterapeut de familie, cuplu şi copii, a făcut câteva precizări profesionale, dar şi cu caracter juridic, exclusiv pentru Playtech Știri:
“În viziunea legii române, minorii sunt considerați toți cei care nu au împlinit încă 18 ani. Ca atare, toate persoanele de până la 18 ani, implicate voit sau forțat în tot felul de lucruri care intră în contact cu zone ale vieții care nu le sunt neapărat foarte cunoscute, vor avea de suferit niște experienţe. Ca să nu mai vorbim despre influența exercitată în rândul colectivității din care fac parte, fie că vorbim despre colegii de la școală sau despre propria familie.
Pentru faptele minorilor, legea îi trage la răspundere pe adulți, fie că e cazul părinților naturali, ai tutorelui sau ai celor care îi au în grijă. Domeniile cele mai sensibile rămân cele legate de sexualitate, de droguri, de traficarea acestora sau de livrarea lor”.
Elena Dobre, psihoterapeut de familie, a atras atenţia și asupra faptului că valorile universale sunt deseori privite relativ de fiecare persoană în parte:
“Minciuna, adevărul și bunul-simț sunt lucruri diferite pentru fiecare dintre noi și mai ales relative, fiindcă avem experiențe de viață diferite. Subiectul sexualității este și va rămâne unul foarte sensibil. Fiindcă implicarea unui minor, într-un asemenea episod, cu sau fără voia lui, va lăsa mereu urme. Minorul poate fi dus într-o direcție în care dezvoltarea sa viitoare ca adult să fie influențată într-un sens greșit. Și atunci dezvoltarea sa va fi afectată!
Ca atare, afirmații de genul celor că sunt scriitor şi folosesc cuvintele pentru a stârni ”furoare şi vexare” trebuie să fie bine cântărite. Poți fi, în viața de zi cu zi, orice, fie scriitor, fie psiholog, fie inginer, fie mai știu eu ce. Afirmațiile pe care le facem ne identifică, ne arată de multe ori cine suntem, fiindcă de multe ori spunem lucruri prin care ne dezvăluim diverse convingeri. Bărbații adulți care folosesc asemenea argumente, de tipul celor am făcut sex cu minori, acceptat de către cealaltă parte, trebuie să știe clar că ei influențează dezvoltarea partenerului minor. Or, un psiholog știe foarte bine asta și ca atare ar trebui să aibă un punct de vedere dezvăluit cu prudenţă sau să fie mult mai atent cu cineva care nu-i poate fi, din diverse considerente, egal!”.
Dinu Popescu a publicat, ieri, pe contul său de Facebook, un mesaj, în care vorbește despre cartea sa, care l-a adus în mijlocul acestui scandal de proporții:
”Știu că scandalul și controversele „vând”, altfel nu scoteam o carte adresată maselor, o carte scrisă special pentru a atrage atenția prin abordarea unor subiecte tabu, a unor lucruri despre care cu toții știm că se întâmplă în societate și pe care, fără pseudonim sau alte farafastâcuri, le-am expus ca atare. Cartea, al cărei conținut e folosit pentru a mă blama, este scrisă în anul 2018, publicată în anul 2021, și nu este singura de acest gen din România, alte exemple similare fiind „Consumatorul de suflete”, „Suge-o, Ramona”, dar și lucrările autorilor mei preferați, Beigbeder, Bukowski și Henry Miller. – Temele abordate și stilul lingvistic sunt similare.
Prezentarea ei este „cea mai controversată carte publicată vreodată în România”, deci, dacă la 2 ani de când e pe piață, iată, stârnește și mai multe controverse, acest lucru nu poate decât să mă încânte teribil, pentru că asta a fost și intenția mea, de aceea limbajul este frust și temele folosite țin de zona „tabuurilor”. Este un roman al „adolescenței mele literare”, unicul, de altfel, căci, pe viitor, singurele volume pe care le am în plan sunt volumele de poeme, unul fiind în curs de apariție”.