07 mart. 2023 | 12:37

Rețetă de mucenici fierți muntenești. Ce trebuie să faci neapărat după ce încep să fiarbă. Secretul ca să iasă delicioși

Sfaturi Culinare
Rețetă de mucenici fierți muntenești. Ce trebuie să faci neapărat după ce încep să fiarbă. Secretul ca să iasă delicioși
Rețetă de mucenici fierți

Pe data de 9 martie, conform calendarului ortodox, sunt sărbătoriți cei 40 de mucenici din Sevastia. Cu ocazia acestei sărbători, gospodinele pregătesc cei mei delicioși mucenici, iar bărbații beau 40 de pahare de vin. Iată o rețetă de mucenici fierți pe care trebuie să o încercați.

Rețetă de mucenici fierți muntenești

Tradiția de a prepara mucenicii pe data de 9 martie este respectată de ani de zile. Aceștia au forma cifrei 8, care simbolizează echilibrul cosmic. De asemenea, opt este este numărul planetelor din sistemul solar, numărul punctelor cardinale principale și secundare.

Mucenicii muntenești sunt fierți în apă cu zahăr, scorțișoară și nucă, apa reprezentând lacul în care au fost aruncați cei 40 de martiri. Chiar dacă rețetele de mucenici diferă puțin în funcție de zona țării, rezultatul final este mereu delicios.

Pentru rețeta de mucenici fierți moldovenești veți avea nevoie de următoarele ingrediente:

Pentru aluatul de post:

  • 200 ml de apă
  • 400 g de făină
  • 1 praf de sare

Pentru aluatul de dulce:

  • 4 ouă mari
  • 400 g de făină
  • 1 praf de sare

Pentru sirop:

  • 1,5 l de apă
  • aproximativ 400 g de zahăr
  • coaja de la o lămâie
  • coaja de la o portocală
  • rom
  • scorțișoară sau vanilie, după preferințe
  • 500 g nucă măcinată crudă sau prăjită timp de o oră

Citește și: De ce seamănă mucenicii cu cifra 8. Există o semnificație specială

Mod de preparare

Pentru început, punem într-un castron făina cernută, sare, apă sau oul. Se frământă foarte bine până iese până iese un aluat elastic, apoi se învelește într-o folie de plastic și se lasă timp de o oră.

Pentru a modela mucenicii, veți avea nevoie de o foaie groasă de 2-3 mm, apoi decupați mucenicii în formă de cifra 8. Mai întâi, se împarte aluatul în bile cât o nucă, apoi se întind fitile subțiri. Se rup bucăți de circa 6-7 cm, se face un cerculeț și se dă forma cifrei 8.

Normal, mucenicii ar trebui să stea la uscat timp de 1-2 zile, însă există o metodă mai rapidă. Aprindem cuptorul la foc minim și băgăm tava cu mucenici înăuntru. Este important să lăsăm ușa întredeschisă și ventilația să fie pornită. Lăsăm așa circa 30 de minute, oprim focul dar mai lăsăm mucenicii în cuptor încă o oră.

Pentru a prepara siropul, punem apa la fiert, zahărul și aromele, iar atunci când clocotește apa adăugăm și mucenicii. După ce au dat în clocot, urmărim pentru a vedea când se ridică la suprafață mucenicii. Din acel moment, ar mai trebui să fiarbă încă circa 5 minute.

Atunci când totul este gata, oprim focul și adăugăm romul, apoi se lasă 15-20 de minute pentru a se răci, se adaugă nuca și se pot servi. Poftă bună!

Citește și: Când se fac mucenicii și care este semnificația lor. Tradiții și obiceiuri

Care este semnificația celor 40 de Mucenici?

Cei 40 de Mucenici din Sevastia au fost ostași, iar conducătorul lor militar se numea Agricola, care era un asupra luptător împotriva creștinilor. Acesta a aflat că cei 40 de ostași ai săi refuză să se închine idolilor.

Agricola și-a dat seama că mucenicii sunt creștini, așa ca le-a ordonat să își lase credința. În numele celor 40 de ostași a răspuns Chirion, cel mai mare în grad dintre ei, spunând:

,,Cum am luptat și am biruit pe vrăjmași, pentru Împăratul pământesc, tot așa vom lupta și pentru Împaratul ceresc, împotriva vrăjmașilor Lui”.

Neputând să îi convingă să renunțe la credința în Iisus Hristos, Agricola a ordonat ca cei 40 de mucenici să fie obligați să intre în lacul Sevastia, într-o perioadă a anului în care lacul era aproape înghețat. După ce au fost scoși din apă, li s-au sfărmat gleznele și au fost arși de vii.