La granița României cu Ungaria are loc un moment istoric. Cetățenii vecini sunt invitați să muncească în țara noastră. Se întâmplă în zonele transfrontaliere, unde nivelul salarial este mai mare decât cel din est, iar oamenii de afaceri încearcă să atragă angajați. Anunțul a fost făcut de preşedintele Consiliului Judeţean Arad, Iustin Cionca, în urma unei şedinţe a Executivului Euroregiunii Dunăre-Criş-Mureş-Tisa (DKMT).
Cetățenii unguri ar putea să muncească pe teritoriul României, pentru a acoperi o parte din deficitul existent în zonele industriale din vestul țării noastre. În acest sens urmează să fie organizate întâlniri la Csongrád, între angajatori români şi muncitori sau elevi ai şcolilor profesionale din Ungaria.
Cel care a făcut anunțul surprinzător este preşedintele Consiliului Judeţean Arad, Iustin Cionca, în urma unei şedinţe a Executivului Euroregiunii Dunăre-Criş-Mureş-Tisa (DKMT) pentru discutarea proiectelor în lucru şi a perspectivelor pentru ciclul de finanţare europeană.
Liderul local a discutat cu oficiali din judeţele partenere (Arad, Timiş, Caraş-Severin, Provincia Autonomă Voivodina – Serbia şi Csongrád-Csanád, Bács-Kiskun – Ungaria) o serie de subiecte de actualitate, cum ar fi proiectul căii ferate dintre Szeged (Ungaria) şi Subotica (Serbia), pentru care Euroregiunea DKMT s-a ocupat de documentaţia tehnică.
În timpul ședinței, reprezentanții arădeni au cerut „o implicare mai activă a agenţilor economici din zona transfrontalieră” pentru atragerea forţei de muncă din Ungaria în zonele industriale din România. Prin urmare, vor avea loc 14 întâlniri între muncitori şi angajatori în judeţele Arad, Timiş şi Csongrád, „scopul fiind suplinirea lipsei de forţă de muncă din vestul României cu muncitori din estul Ungariei”.
„Avem solicitări în acest sens din Chişineu-Criş şi din municipiul Arad. Salariile oferite de firmele din vestul României sunt mai mari decât cele din estul Ungariei şi asta face din zonele noastre industriale o destinaţie pentru forţa de muncă din Ungaria. Consiliul Judeţean Arad a modernizat întreaga reţea de drumuri transfrontaliere, printr-un proiect de 13,8 milioane de euro, pe programul Interreg România-Ungaria, pentru a facilita afluxul de angajaţi către companiile arădene”, a precizat Iustin Cionca.
Un alt proiect important constă în emiterea unui card de sănătate euroregional, care să faciliteze intervenţiile transfrontaliere ale ambulanţelor în cazul unor accidente sau boli acute, pe modelul celui făcut între alte țări europene.