După ce vei face următoarea razie în sertarul sau dulapul în care îți păstrezi mirodeniile, nu mai arunca arunca la gunoi condimentele expirate. Doar pentru că nu mai pot fi adăugate în mâncare, nu înseamnă că nu mai sunt deloc utile în casă. Află, din rândurile de mai jos, cum le poți folosi.
În condițiile în care rafturile magazinelor sunt pline cu pachete de mirodenii care mai de care mai interesante, ajungem, de multe ori, să cumpărăm mult mai multe decât apucăm să folosim înainte de depășirea termenului lor de valabilitate.
Pentru a nu risca să punem în mâncare produse expirate, se recomandă ca, din când în când, să facem o razie în sertarul sau dulapul în care ne păstrăm condimentele și să le separăm pe cele ale căror valabiltate a trecut.
Atenție, doar pentru că nu mai pot fi folosite în preparatele culinare nu înseamnă că trebuie aruncate direct la gunoi. Condimentele expirate sunt, de fapt, vedetele unor trucuri spectaculoase pentru îngrijirea casei. Poți face cu ele de la odorizante până la insecticide.
Citește și: Alimente care se pot strica înainte să expire. Nu le mai consuma dacă observi aceste detalii
Primul truc va face deliciul celor pasionați de proiecte inedite pentru casă. Din condimente se pot face lumânări parfumate!
Tot ce trebuie să faci este să topești puțină ceară de soia și să adaugi în lichidul obținut ulei de cocos, ghimbir, cuișoare, vanilie, scorțișoară – firește, poți schimba mirodeniile, în funcție de propriile preferințe. Amestecul se toarnă într-un borcan și se lasă la răcit.
Alte condimente sunt aliați de nădejde în lupta cu insectele. Pentru a ține gângăniile departe de locuință, pune într-un plic sau un săculeț subțire puțin busuioc, lavandă, rozmarin, cimbru, foi de dafin, usturoi sau mărar și așează-l în locurile în care apar „vizitatorii” nedoriți.
Condimentele expirate pot fi folosite în continuare ca odorizant pentru încăperi, cele mai potrivite fiind cimbrul, oregano, salvia, menta și scorțișoara. Umple unul sau doi săculeți cu mirodeniile preferate și pune-i în camerele pe care vrei să le parfumezi în mod natural.
Citește și: Nu mai arunca piureul care s-a întărit. Ce fac bucătarii de top cu el. Va ieși un deliciu