Postul Paștelui este cel mai lung și mai aspru post de pe parcursul unui an. Credincioșii obișnuiesc să se abțină de la anumite feluri de mâncare, în această perioadă, pe fondul principiilor religioase. Tu știi de ce este bine să ţii post? Medicul nutriționist Mihaela Bilic a vorbit despre transformări spectaculoase care au loc în organismul uman.
Postul înseamnă curăţare, detoxificare, precum și linişte și pace. Credincioșii reușesc să regăsească drumul către sine, în astfel de perioade, prin apropierea de Divinitate și distanțarea de elementele ce hrănesc eul omenesc. Altfel spus, zilele de post ne ajută să ne îndepărtăm de anumite afecțiuni, printre care se numără și anxietatea sau stresul.
Dacă respecți perioadele de post, trebuie să afli și tu o serie de aspecte interesante legate de acest obicei. Una dintre principalele schimbări care au loc în organismul uman în perioada de post negru presupune reglarea nivelului de zahăr din sânge. Potrivit specialiștilor în sănătate, procesul are loc datorită faptului că pancreasul nu mai lucrează.
După doar o zi de post negru, corpul întinerește cu cel puțin o lună de zile, susțin cercetătorii din domeniul sănătății. Pe parcursul postului negru este important, totuși, ca organismul să fie hidratat. Apa te va ajuta să scapi de țesutul adipos, deci și de kilogramele nedorite, pe care le-ai acumulat în perioada anterioară.
Medicul nutriționist Mihaela Bilic a oferit românilor, într-o intervenție televizată, sfaturi prețioase legate de obiceiul postului. Specialista recomandă nu numai consumul de alimente de origine vegetală, ci chiar îndeamnă pe toată lumea să țină cel puțin o zi de post negru pe lună.
„În funcție de puterea noastră și de voința de a ne abține de la mâncare, ar fi bine să facem o pauză completă de la mâncare măcar o dată pe lună. Pentru că beneficiile pe care le are organismul din această oprire a alimentației sunt spectaculoase.
75% din energia noastră vitală este cheltuită pentru digestie și metabolism. Dacă vrem să ajutăm organismul și ficatul în special, e bine să îi dăm o pauză. Și cea mai bună pauză nu este să mâncăm alimente de origine vegetală, ci să nu mâncăm. Fără hidratare corectă organismul este pus într-un impas, nu poate elimina toxinele, însă mâncarea nu este obligatorie”, a explicat medicul nutriționist Mihaela Bilic, într-o intervenție televizată.
Citește și: Salată orientală de post, varianta simplă şi uşoară. O vei face mereu aşa de acum
Potrivit specialistei, organismul uman poate să reziste fără mâncare o perioadă de 40 de zile. În schimb, fără apă nu poate să facă față mai mult de doar câteva zile.