Veste bună pentru mii de români cărora le-a fost privat dreptul de a crește animale în gospodărie din cauza pestei porcine africane. Astfel, o nouă inițiativă legistlativă privind Legea Porcului încurajează oferirea unui voucher în valoare de 1.000 de lei pentru acesști români. Află ce condiții trebuie să întunească beneficiarii!
Legea porcului are ca public țintă mici crescătorii care nu mai pot avea un porc în curte din cauza restricțiilor legate de eliminarea focarelor de pestă porcină africană. Astfel, o parte dintre românii care obișnuiau să-și crească un porc în curte pentru a-l tăia de sărbători ar putea primi un voucher în valoare de 200 de euro, care va fi eliberat de Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA).
Această inițiativă legistlativă va fi depusă în Parlament de către Florian-Emil Dumitru, vicepreședinte al Comisiei de Agricultură din Camera Deputaților, potrivit Agrointel.
Oficialul a explicat că această lege ar veni în ajutorul persoanelor care sunt înscrise în Registrul Agricol drept mici crescători de porci, dar care au decis să renunțe la creșterea porcilor din cauza restricțiilor impuse de autorități din cauza pestei porcine.
Mai mult, dacă aceste persoane locuiesc în apropierea unor ferme comerciale de creștere a porcilor (pe o rază de 10 km), pot primi timp de 5 ani câte un voucher de la ANSVSA în valoare de 200 de euro. Cu acest sprijin, inițiatorul propunerii legistlative consideră că românii păgubiți prin restricțiile impuse de lege vor putea să se bucure în continuare de tradiția de Crăciun, achizționând porci de la fermele din apropiere.
„Am discuții cu colegii pentru a face un proiect de lege separat ca să vină cumva sprijin la Legea porcului. Vreau să facem în felul următor:
În raza de 10 km unde avem ferme comerciale și unde avem crescători înscriși în registrul agricol cu porci și care vor să abandoneze creșterea porcilor, timp de cinci ani să primească un voucher de la ANSVSA în valoare de 200 de euro pe care să îl tranzacționeze de Crăciun la ferma comercială și să își păstreze tradiția, să primească acel porc. Acesta ar fi un aspect.
Al doilea aspect, dacă avem crescători care prin tradiție au crescut 50, 60, 70 de capete de porci, dar azi când discutăm despre Legea mirosurilor, de normele de mediu nu mai este permis să crească în comunități în sate, să le pună Consiliile Locale la dispoziție un teren unde să facă o construcție-tip cu norme de biosecuritate și să își desfășoare activitatea, să producem porc în România.
Dar cu gard, cu asistență veterinară, să putem să avem un control să nu intre oricine în ferma aceea”, a declarat deputatul Emil Dumitru, vicepreședinte al Comisiei de Agricultură din Camera Deputaților, potrivit agrointel.ro.