Pe piața românească, mai ales pe segmentul de apărare și tehnologie, se anunță angajări masive. Este vorba de gigantul din Franța care vrea să dea lovitura în România și care anunță că angajează peste 10.000 de oameni, cel puțin în acest an. Gigantul se află pe plan local încă din 2003 și intenționează să-și mărească afacerile, atât în România, cât și pe plan european.
Intrat pe piața românească în urmă cu aproape 20 de ani, gigantul francez își începea activitatea în România prin contractele cu Ministerul Apărării ca furnizor al forțelor armate române. La patru ani de la venirea în România, în 2007, Thales și-a stabilit o prezență industrială pentru a furniza soluții de semnalizare electronică feroviară, unde astăzi Thales deține o cotă de 30% din această piață.
Datorită propriilor capacități de inginerie software, Thales în România este astăzi singura companie furnizoare de semnalizare capabilă să furnizeze soluții de interblocare end-to-end fără parteneri externi.
În urmă cu trei ani, într-un parteneriat direct cu statul român, gigantul din Franța, implenta în 2019 Centrul de Competență în Inginerie (ECC) din România, și după cum este descris pe site-ul companiei, acest centru este „o entitate transversală care sprijină majoritatea activităților Grupului în furnizarea de soluții competitive. ECC România a crescut progresiv de la 250 de ingineri la aproximativ 800 de ingineri în 2021, care servește ca centru regional pentru nevoile de dezvoltare software ale Grupului, precum și pentru activitățile de hardware, operațiuni, întreținere și formare.”
Într-un comunicat oficial, preluat de Reuters și Profit.ro, gigantul din Franța și-a anunțat intențiile de dezvoltare a afacerilor sale pe plan local, asta însemnând, conform comunicatului, angajarea a nu mai puțin de 12.000 de oameni, „deoarece există o cerere puternică în toată gama sa de produse”, a declarat directorul general Patrice Caine într-un interviu acordat săptămânalului francez Le Journal du Dimanche.
În același interviu, CEO-ul gigantului francez mai spune că în ultimii opt ani Thales, care are un personal total de 80.000 de angajați, dintre care 40.000 în Franța, a recrutat între 5.000 și 8.000 de persoane pe an și că anul trecut a angajat deja 11.500 de noi angajați.
„Mai multe sectoare industriale suferă astăzi. Cu toate că, din fericire, o parte dintre ele se descurcă bine, inclusiv cele ale Thales. La sfârșitul anilor 1970, industria reprezenta 20% din PIB-ul Franței. În prezent, această pondere este de doar 10%.
Inversarea acestei tendințe va fi dificilă, între creșterea prețurilor la energie și noile ajutoare decise peste Atlantic, unde întreprinderile se bucurau deja de avantaje incontestabile înainte de punerea în aplicare a acestui plan. Fără a fi pesimiști, trebuie totuși să fim realiști: regulile jocului nu sunt identice în Europa și în Statele Unite.
Acolo, stimulentul este favorizat – cu subvenții foarte generoase pentru companii – acolo unde Europa a pus în aplicare numeroase reglementări. Pentru că UE nu are putere fiscală, spre deosebire de statul federal american.”, spune același director general pentru publicația franceză.
Ca urmare a declanșării conflictului din Ucraina, statul francez anunța prin vocea președintelui Emmanuel Macron, că a mărit cheltuielile militare, iar bugetul alocat pentru perioada 2024-2030 va crește la aproximativ 400 de miliarde de euro, iar gigantul francez este implicat direct în contractele cu statul francez pe acest segment, precum și cu Armata Română, așa cum spuneam anterior.