În ultimii ani, o nouă meserie a devenit tot mai căutată la noi în țară. Nu este deloc complicată, iar câștigurile sunt impresionante, pentru doar câteva ore de muncă. Un specialist din domeniu a oferit detalii din culisele acestei activități inedite.
Societatea este într-o continuă schimbare, la fel și modul în care oamenii își petrec momentele libere și își iau informațiile. În condițiile în care timpul a devenit un lux de care tot mai puțini se pot bucura, o nouă meserie și-a făcut ușor, ușor apariția la noi în țară.
Este vorba despre naratorul de cărți. Această nouă activitate este efectul digitalizării industriei de carte, audiobook-urile (cărțile în format audio) sunt din ce în ce mai populare în rândul românilor.
De cele mai multe ori, cei care își împrumută vocea audiobook-urilor sunt actori, oameni de radio, chiar și bloggeri. Câștigurile nu sunt de neglijat, sumele variază între 200 de 500 de euro pentru fiecare lectură, în funcție de complexitatea textului și de notorietatea naratorului.
„Avem un portofoliu de 70 de naratori deocamdată, iar majoritatea sunt actori, jurnaliști de radio, bloggeri. Un narator de audiobookuri câștigă între 200 și 500 de euro net pentru fiecare carte citită, în funcție de notorietatea pe care o are, dar și de lungimea și de complexitatea cărții citite.
Am observat că mulți și-au descoperit o vocație în a nara cărți și această activitate a devenit o pasiune pentru ei, ne-a surprins cât de mult timp alocă noului hobby”, a explicat Dan Vidrașcu, CEO la Voxa, prima platformă de audiobookuri și e-bookuri în limba română, potrivit Jurnalul Național.
Noua meserie a apărut în România la începutul anului 2020, în perioada pandemiei de Covid-19. În doar doi ani, s-a ajuns la nu mai puțin de 2.000 de audiobook-uri în limba română.
Specialistul a dezvăluit și care sunt calitățile pe care trebuie să le aibă cei care își doresc să fie naratori de cărți: o voce caldă, dicție fără cusur, capacitatea de a-i face pe oameni să asculte, nu doar să audă.
„Povestitorul captează și transmite mesajul autorului. Te integrează în atmosferă și întruchipează personajele – fiecare fiind o lume în sine. Cea mai dificilă parte este aceea de a se păstra obiectiv și totodată extrem de prezent, prin aportul personal.
Este ceva dincolo de un timbru plăcut, o voce specială, puterea de a imita sau dibăcia de a citi fără cusur. E despre a înțelege, a asimila și a putea transmite – prin cuvinte rostite și emoție”, a precizat Dan Vidrașcu, pentru sursa citată.