13 feb. 2023 | 19:00

Singura literă din limba română cu care nu se încheie niciun cuvânt. Sigur nu știai asta

Diverse
Singura literă din limba română cu care nu se încheie niciun cuvânt. Sigur nu știai asta
Singura literă din limba română cu care nu se încheie niciun cuvânt. Are statutul de caracter special în alfabet.

Alfabetul modern a ajuns să prezinte un număr de 31 de litere. Q, w și y își păstrează, în continuare, caracterul de litere „speciale”. Ele sunt utilizate numai în cadrul termenilor și a numelor proprii străine. Tu știi care este singura literă din limba română cu care nu se încheie niciun cuvânt? Mulți nu s-au gândit niciodată la asta.

Singura literă din limba română cu care nu se încheie niciun cuvânt

Limba română este foarte bogată. Lexicul acesteia cuprinde aproximativ 140.000 de cuvinte inventariate în dicționare. Numărul concret al termenilor utilizați de vorbitorii români nu poate fi definit, datorită faptului că limba română, precum alte limbi, este într-o continuă schimbare. În epoca contemporană, vocabularul suferă numeroase modificări.

Alfabetul limbii române – varianta modernă – are 31 de litere. Folosește cele 26 de caractere ale alfabetului latin, la care se adaugă altele suplimentare, diferențiate cu diacritice. Q, w și y își mențin în continuare caracterul de litere „aparte”, în contextul în care nu sunt utilizate decât în cazul cuvintelor și numelor proprii străine.

Pe baza literelor din alfabet au fost formate cuvintele. Vocabularul fundamental al limbii române conține termeni indispensabili vieții de zi cu zi. Aceștia pot să definească ființe, alimente și băuturi, informații despre mediul înconjurător, însușiri, culori, unele, termeni religioși, grade de rudenie, acțiuni și așa mai departe.

Știai că există o literă în limba română cu care nu se încheie absolut niciun termen? Este utilizată, de cele mai multe ori, în cazul neologismelor neadaptate, adică a cuvintelor străine, care se scriu diferit în comparație cu modul în care sună. Practic, acești termeni și-au păstrat forma, chiar dacă s-au extins în vocabularul unei limbi.

Ce trebuie să știi despre litera Q din alfabetul limbii române

Q, w, k și y sunt cele mai rar folosite litere din alfabetul limbii române. Există doar patru cuvinte care se încheie cu litera w: „paraflow”, „ludlow”, „show” și „slow”. Cu litere k se încheie 15 termeni, dintre care cel mai lung este „ecofeedback”. Cu litere y, se finalizează 27 de cuvinte, cel mai lung dintre ele fiind „chardonnay”.

Litera Q, precum literele w și y, nu sunt specifice limbii române, ele păstrându-și caracterul special. Știai că q este singura literă cu care nu se finalizează niciun cuvânt din limba noastră maternă? Există zero termeni care se încheie cu această literă. În afară de ea, cea mai rar întâlnită consoană în cuvintele limbii române este x, urmată de j.

Citește și: Cuvântul de 16 litere din limba română în care fiecare se repetă de două ori. Sigur nu îl știai

În altă ordine de idei, aproape 40% din totalul cuvintelor din vocabularul limbii române provin din limbile franceză și italiană. În schimb, există trei termeni care ne reprezintă tradițiile în patrimoniul UNESCO: „dor”, „doină” și „colind”.

Parteneri
S-a întors la marea iubire, fost fotomodel Playboy, după 20 de ani de căsătorie. Cine este soția lui Daniel Pancu
Redactia.ro
Ce a decis să facă Alin Oprea în plin scandal cu Larisa Uță. Face un nou testament și pune toți banii pe numele actualei soții! „Nu mai vezi nici 1 leu!” Ce pamflet a putut să scrie Medana: „A stat capră…”
Click.ro
Contre dure între Netanyahu și Macron privind fondarea statului Israel. „Un memento pentru președintele Franței”
Digi24
Propunerea INDECENTĂ primită de Prințesa Diana de la un celebru miliardar. E INCREDIBIL ce a putut să-i spună!
Vocea.biz
Wow, ce rochie! Românca Romina Gingașu, soția miliardarului Piero Ferrari, apariție de senzație într-o ținută Dolce & Gabbana / FOTO
Unica.ro
Ipoteza siluriană. A existat o civilizație avansată înaintea oamenilor?
EVZ.ro
Cum a pus-o la punct pe Theo Rose fosta iubită a lui Anghel Damian! Vorbele grele pe care i le-a adresat
Spynews
Obligație pentru cei care stau la casă sau la bloc. Te lasă fără locuință. Nu ignora!
Capital.ro
Theo Rose și Anghel Damian s-au căsătorit în mare secret. Detaliile ieșite din comun de la ceremonie: „A fost cea mai frumoasă nuntă la care am participat vreodată”
Avantaje
TRUMP, scos din MINȚI de un ACTOR celebru ROMÂN. A vrut să-i INTERZICĂ FILMUL!
Mediaflux
Cum poți contacta boala care te poate ucide în 48 de ore! Care sunt metodele de prevenție a meningitei meningococică
Spynews.ro
De ce nu existau țărani grași acum 100 de ani. Dieta zilnică a strămoșilor noștri o să te surprindă
Realitatea.net
Andrei Rotaru și-a acoperit tatuajul pe care l-a făcut identic cu cel al Diandrei. Cum a apărut în online și ce detaliu s-a văzut
Antena 1
Ce țări au același imn? O melodie este împărțită de 3 state!
Shtiu.ro