10 feb. 2023 | 20:26

Voucherele pe care nu le vor mai primi românii în 2023. Statul a amânat aceste tichete pentru 2024

Social
Voucherele pe care nu le vor mai primi românii în 2023. Statul a amânat aceste tichete pentru 2024
Vestea momentului despre voucherele de un miliard de euro pentru România. Unde pot ajunge banii de la UE

Potrivit unei legi aprobate în 2022, „Copiii şi juniorii legitimaţi la structurile sportive înfiinţate conform prezentei legi şi care practică sportul în mod organizat cu scop în participarea la pregătire, competiţii sportive naţionale şi internaţionale oficiale sunt consideraţi sportivi de performanţă şi beneficiază lunar de un stimulent financiar sub forma tichetelor valorice, denumite tichete de sportiv.” Numai că, prevederile acestei legi au fost amânate cu încă un an, conform unei OUG emisă de guvernul Ciucă în decembrie anl trecut.

Fără tichete de sportiv în 2023

Anul trecut executivul de la Palatul Victoria trebuia să pună în aplicare Legea 322/2022, prin care, așa cum scriam în introducere, copii legitimați la diferitele cluburi sportive din 2023 trebuiau să beneficieze de tichetele de sportiv, în valoarea de 150 de lei lunar. Dar, din considerente de execuție bugetară, nici în 2023, dar nici în 2022, nu se alocau acei 6% din PIB pentru a putea susține financiar acest proiect social, până la urmă, prevăzut și în Legea Educației din 2011.

Așa cum relatau și cei de la Edupedu.ro, încă din decembrie anul trecut, premierul Nicolae Ciucă și Ministerul de Finanțe cereau amânarea acestei legi până anul viitor, justificarea oficialilor fiind lipsa de bani de la buget pentru a susține și acest proiect, de altfel regăsit în OUG 168/2022 care amâna implementarea acestor tichete de sportiv și a sumelor aferente: „Prevederile art. II din Legea nr. 322/2022 pentru completarea Legii educației fizice și sportului nr. 69/2000, se aplicã începând cu anul 2024.

OUG emisă se bate cap-n cap cu textul

Deși amânată implemetarea acestor subvenții pentru micii sportivi, sub forma de tichete de sportiv, la o citire mai atentă a OUG 168/2022, la articolul 2, alineatul 3, lucrurile se prezintă altfel, în contradicție cu demersul executivului de a amâna emimterea acestor tichete, după cum urmează:

(3) Prin excepție de la prevederile alin. (2), în anul 2023 se pot acorda premii pentru sportivii și colectivele tehnice care au obținut performanțe deosebite la acțiunile sportive internaționale și naționale oficiale, pentru elevii, studenții, cercetătorii și profesorii care au obținut distincții la olimpiadele internaționale și concursurile internaționale și naționale pe discipline de învățământ și pentru profesorii care i-au pregătit pe aceștia, cu încadrarea în alocarea bugetară.”, se arată în OUG 168/2022.

Cu toate astea, deși există cadrul legal, iar așa cum se poate vedea, OUG prevedea alocarea și emiterea de tichete, guvernul a decis amânarea alocării sumelor către beneficiarii acestor tichete de sportiv. Pentru moment, conform declarațiilor guvernului, măsura nu se va pune în aplicare, rămânând să se decidă dacă va intra în 2024. Până atunci, micii sportivi vor trebui să se bazeze, ca și până acum, pe eforturile financiare făcute de părinți și, după caz, acolo unde există fonduri, pe cluburile sportive la care aceștia sunt arondați.

Parteneri
Povestea româncei care a fost campioană la Roland Garros și a ajuns chirurg la Spitalul Floreasca
Redactia.ro
Alina Sorescu și Alex Ciucu au stat ore bune la tribunal! Artista, prima reacție: „Sunt încrezătoare că decizia va fi în beneficiul fetelor”
Click.ro
Ce fac BĂRBAȚII cu ANTONIA la Velea la studio: „Genera BANI”! Nimeni n-a avut CURAJ să spună până azi
Vocea.biz
Carmen Brumă, dezvăluiri fără precedent după 25 de ani de relație cu Mircea Badea. 'Am mers mai departe'
Unica.ro
Cum a devenit o femeie din București bărbat, prin decizia instanței. Motivarea sentinței, incredibilă
EVZ.ro
O presupusă vrăjitoare, escrocherie de 7.000 de euro. Cum l-a păcălit pe un bărbat pentru bani
Spynews
Statul vrea banii românilor. Proprietarii de mașini trebuie să plătească până luni, 30 septembrie
Capital.ro
De ce relațiile lui Jennifer Lopez nu rezistă. Fostul soț al artistei a făcut declarații controversate: „Am avut inima zdrobită”
Avantaje
NATO se pregătește de RĂZBOI cu RUSIA! Planuri pentru UN TRANSPORT mare de RĂNIȚI
Mediaflux
Doliu în lumea afaceriștilor! S-a stins din viață un celebru om de afaceri. A murit într-un spital din Franța / FOTO 
Spynews.ro
De ce nu existau țărani grași acum 100 de ani. Dieta zilnică a strămoșilor noștri o să te surprindă
Realitatea.net
Interviurile Insula Iubirii sezonul 8. Dani și ispita Mădălina au apărut ținându-se de mână, dar s-au certat în fața camerelor
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro