Milioane de oameni, din toate colțurile lumii, aleg să își înceapă ziua cu această licoare neagră. Deși este consumată zilnic, puțini știu că în anumite condiții poate avea efecte nocive. Află în câte minute trebuie să bei cafeaua după ce ai preparat-o. Greșeala pe care o fac mulți români.
Băută în grabă sau savurată la birou, în timp ce lucrăm sau învățăm, cafeaua a devenit un element nelipsit din viața multor adulți. Cu toate că am devenit „experți” în ceea ce o privește, având sortimente și rețete preferate, puțini sunt cei care știu în cât timp ar trebui să o consume după ce au preparat-o.
Intervalul diferă în funcție de modul în care este făcută și de ingredientele adăugate. Astfel, cafeaua neagră care a fost pregătită la filtru sau la orice alt aparat special sau chiar la ibric, fără lapte, poate fi băută fără nicio grijă în cel mult 12 ore.
Timpul scade dramatic dacă adăugăm lapte în cana de cafea: în acest caz, trebuie consumată în cel mult 30 de minute.
Cafeaua infuzată la rece poate fi băută în șase ore. Cafeaua la presa franceză poate fi băută în 12 ore, iar cea franceză cu lapte în șase ore.
Lista completă:
Un nou studiu a demonstrat efectele benefice ale cafelei cu lapte. Potrivit cercetătorilor, amestecul dintre proteinele din lapte și antioxidanţii din cafea ajută celulele imunitare să fie de două ori mai eficiente în combaterea inflamaţiilor și a microbilor.
Boabele de cafea conțin polifenoli, antioxidanti naturali benefici pentru organismul uman care, odată combinați cu proteinele din lapte, ajută la fortificarea sistemului imunitar și la reducerea inflamațiilor, notează specialiștii.
„Este interesant că am observat acum efectul antiinflamator în experimentele cu celule. Si, evident, acest lucru nu a facut decât să ne facă mai interesați să înțelegem mai în detaliu aceste efecte asupra sănătății.
Așadar, următorul pas va fi să studiem efectele pe animale.”, a declarat Andrew Williams, profesor asociat la departamentul de științe veterinare si animale.
„Ambele au fost analizate în cadrul studiului. Rezultatul nostru demonstreaza ca reactia dintre polifenoli și proteine are loc și în unele dintre bauturile de cafea cu lapte pe care le-am studiat.
De fapt, reacția are loc atât de repede încât a fost dificil de evitat în oricare dintre alimentele pe care le-am studiat până acum”, a spus specialistul, conform presei străine.