07 feb. 2023 | 08:38

De ce nu putem prezice un cutremur mare. Specialiştii încearcă de zeci de ani să găsească o soluţie

Știri generale
De ce nu putem prezice un cutremur mare. Specialiştii încearcă de zeci de ani să găsească o soluţie
De ce nu putem prezice un cutremur mare. Nici în România nu se știe când va avea loc următorul fenomen seismic.

Fenomenul ce a avut loc luni dimineață, 6 februarie, în sud-estul Turciei și în Siria a dat naștere panicii la nivel internațional. Seismul ce a înregistrat o magnitudine de 7, 8 grade pe scara Richter a fost declarat unul dintre cele mai puternice cutremure produse în ultima sută de ani. Specialiștii explică de ce nu putem prezice un cutremur mare. Ce se întâmplă în România.

Ce se întâmplă în natură înainte de un seism

Putem să prezicem un cutremur puternic, în timp util, în așa fel încât să evităm pagubele? A fost una dintre primele întrebări nutrite de români, după fenomenul devastator din sud-estul statului amintit și Siria. Numărul victimelor înregistrate după seismul de luni dimineață, de ordinul miilor, este în continuă creștere.

Cutremurul din Turcia și Siria a fost încadrat drept unul dintre cele mai periculoase fenomene seismice ce s-au produs în ultima sută de ani, atingând o magnitudine de 7, 8 grade pe scara Richter. Mulți s-au întrebat de ce evenimentul nu a fost prezis cu exactitate de către specialiști, însă aceștia spun că este imposibil să o facă.

Ce trebuie să știm este că fenomenele seismice se produc la mulți kilometri sub suprafața pământului și sunt generate de mișcări bruște ale rocilor din subteran. Specialiștii spun că este foarte dificil de înțeles cu exactitate modul în care se comportă aceste roci în momentul în care presiunea și temperatura din zonele cu pricina cresc.

În trecut, seismologii au observat că, înainte de producerea unui cutremur, în natură aveau loc fenomene ce puteau fi interpretate drept semnale de alarmă. Printre acestea, se numără: creșterea concentrațiilor de gaz radon, modificări ale activității electromagnetice, deformări măsurabile ale solului, modificări geochimice în apele subterane și chiar un comportament neobișnuit al animalelor.

De ce nu putem prezice un cutremur mare

Cercetările realizate de specialiști de-a lungul timpului au arătat că modul de manifestare al cutremurelor prezintă un tipar caracteristic. La scurt timp după ce debutează primele seisme, care cresc în intensitate, se atinge magnitudinea maximă a acestora. Apoi, are loc o vibrație ce se estompează. În cazul cutremurelor mari și mici, situația este asemănătoare. Totuși, nu există nicio modalitate de a preconiza când se va atinge vârful impactului.

Pentru a prezice un cutremur, am avea nevoie de semnale precursoare concrete. Experții au încercat zeci de ani să găsească o soluție. Experimentele din laborator sunt limitate la eșantioane relativ mici. Pe de altă parte, forarea în zonele de falie este o operațiune dificilă și foarte costisitoare.

În altă ordine de idei, specialiștii spun că nu există nicio legătură între faliile ce determină mișcările seismice din Turcia și cele ce vizează România. Din acest punct de vedere, nu avem motive de îngrijorare.

„Se fac analize, nu au dus la nimic bun”

Trebuie precizat că, nici în țara noastră, cutremurele de intensitate mare nu pot fi prezise, potrivit directorului general al Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INFP). Nimeni nu știe să spună concret când se va produce un seism de peste 7 grade pe scara Richter.

„Institutul (Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului – n.r.) are o infrastructură destul de bună privind alte măsurători decât activitatea seismică. Noi încercăm să facem o analogie cu alte elemente, dar încă nu putem spune că activitatea seismică este corelată cu alți precursori seismici.

Se fac analize statistice, dar care nu au dus la nimic bun. Estimările nu au prezis exact perioada când s-a spus că va fi cutremurul. Practic, nu se poate face nicăieri o estimare despre cutremurele adânci”, a explicat, în urmă cu mai multă vreme, directorul INFP, Constantin Ionescu.

În prezent, specialiștii spun că nu există nicio modalitate de a prezice în mod fiabil când va avea loc un cutremur, ce magnitudine va atinge și/sau care va fi durata acestuia. Ele pot varia, în funcție de sursă, de la câteva secunde la câteva minute ce pot să conducă la adevărate nenorociri.

Digisport.ro
De la "țeapă" la "lovitură": englezii au făcut topul transferurilor la Tottenham! Locul ocupat de Radu Drăgușin
Stirile PROTV
Un șofer a murit după ce a virat la stânga prin fața tramvaiului, în București. Vatmanul ar fi consumat substanțe psihoactive
PlaySport
Apariție INCREDIBILĂ a Iriney Shayk! Cum a fost surprinsă pe stradă fosta lui Cristiano Ronaldo
Ego.ro
Cine este tatăl copilului Ancăi Dumitra? Diferența de vârstă imensă dintre cei doi
ProActual
Ce ingrediente conțin celebrele nuggets de la McDonald’s? Reprezintă unul dintre cele mai adorate produse de către copii
EVZ.ro
Victor Slav și Selina, ceartă pe mâncare. Tensiuni uriașe în cuplu
Spynews.ro
Descinderi acasă la Nuțu Cămătaru! Au fost găsite maimuțe, păsări răpitoare, cangur și alte exemplare exotice
PRO TV
Ce tratament pentru cancer ar fi urmat Kate Middleton, pe ascuns, în Statele Unite. ”Nu a fost chimioterapie”. Familia Regală neagă tot
Adevarul
Secretele satului legendar din Munții Șureanu: „Locuitorii își spun daci, au datini nemaiîntâlnite și porecle de animale”
BZI.ro
Voluptoasa Maria Tebieș, de la Insula Iubirii, a spus cum vrea să fie viitorul iubit! Ispita nu a fost încântată nici de Dany Boy și nici de Cornel
Sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless, iar reacțiile au fost pe măsură
Viva.ro
Ce se observă pe chipul Biancăi Drăgușanu când renunță de tot la machiaj! Chiar ea a recunoscut că e grav
Parteneri
Adevărul despre dispariția gemenilor din Târgu Jiu. Tatăl celor doi copii a spus totul despre adolescenți
Redactia.ro
Cine are prioritate într-o astfel de intersecție. Puțini șoferi cunosc răspunsul corect
Click.ro
O femeie care primea zilnic peste 100 de apeluri cu număr ascuns a descoperit că cel care o suna era soțul ei. Explicația bărbatului
Digi24
S-a aplecat și S-A VĂZUT TOT: Corina Bud, FĂRĂ lenjerie! Fanilor nu le-a venit să creadă că a apărut AȘA
Vocea.biz
Cum a aflat Victor Slav că iubita lui, Selina, l-a înșelat. S-a întâmplat înainte de Asia Express!
Unica.ro
Cutremur în mass-media. Dispare după o activitate de 20 de ani
EVZ.ro
Bogdan de la Ploiești a anunțat despărțirea de Cristina Pucean! „Nu a fost vorba de trădare, înșelat”. De ce ar fi ajuns la separare din nou
Spynews
Ungaria pune stop la graniță. Ungurii vor să schimbe regulile în UE. Anunț de la Budapesta
Capital.ro
Ea are 27 de ani, el are 57 și tocmai au anunțat că vor deveni părinți: „Mama te așteaptă…”. Vedeta abia a divorțat anul trecut
Avantaje
Cine era ȘOFERUL MORT în accidentul de TRAMVAI! RĂSTURNARE ȘOCANTĂ de SITUAȚIE
Mediaflux
Descinderi acasă la Nuțu Cămătaru! Au fost găsite maimuțe, păsări răpitoare, cangur și alte exemplare exotice
Spynews.ro
Zodii ale căror vieți se îmbunătățesc semnificativ înainte de sfârșitul lunii septembrie 2024. Succesul bate la ușa lor
Realitatea.net
Cum arată acum fiica Adrianei Iliescu. Eliza a fost fotografiată recent alături de mama sa, într-o ipostază emoționantă
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro