De foarte multe ori când ai gătit orezul te-ai gândit că trebuie să existe o modalitate prin care boabele să nu se mai prindă de tigaie, nu-i așa? Ei bine, chefii bucătari au împărtășit cel mai tare truc posibil. Care este secretul experților în gastronomie.
Majoritatea persoanelor consideră că, dacă ai fiert orezul și, apoi, l-ai strecurat, acest lucru este suficient pentru ca mâncarea să fie gătită corespunzător. Marii bucătari demontează acest mit și împărtășesc doar câteva dintre secretele lor din bucătărie.
Faimosul bucătar indian Manisha Bharadwaj îți va dezvălui ce pași trebuie să urmezi, pentru ca orezul să nu fie lipicios și să se prindă de fundul tigăii sau cratiței în care îl prepari.
Conform specialistului, gospodinele trebuie să folosească metoda absorției, pentru ca orezul să fie gătit propice și să aibă o textură fină și pufoasă.
„Fac orezul prin metoda absorbției. O măsură de orez și dublul cantității de apă în volum. Asta este crucial.”, a declarat expertul, potrivit express.co.uk.
În funcție de câte porții dorești să gătești, este o idee bună să măsori cantitatea de orez și apă în boluri separate.
Mai departe, după ce ai obținut cantitățile potrivite, orezul trebuie clătit foarte bine în apă, într-o sită, până când lichidul devine limpede.
Citește și A pus câteva boabe de orez în uleiul din tigaie. E trucul bucătarilor faimoşi
Un alt sfat pe care ni-l oferă cheful bucătar este să alegem „o tigaie cu fundul greu și cu un capac bine fixat” pentru ca aburul să rămână înăuntru.
„Aburul este cel care va găti orezul. Orezul va absorbi tot lichidul, așa că nu vrei să iasă niciun abur. Amestecă orezul spălat și apa în tigaie și mărește focul. Orezul a ajuns la punctul de fierbere, o să îl amestec. Mai departe, o să dau focul mai încet și o să pun capacul pe cratiță”, a completat expertul culinar.
Un alt aspect important este să lași orezul la gătit, fără să descoperi oala prea des.
„Nu vrei să ridici capacul, nu vrei să tragi cu ochiul, lasă-l în pace să-și facă treaba”, a adăugat bucătarul.
După 10 minute, vei opri focul și îl vei lăsa să stea încă cinci minute, apoi îl vei servi. Astfel, orezul iese pufos, cu boabe separate care nu se lipesc între ele.
Citește și Cum fierbi orezul corect, de fapt. Detaliul care schimbă tot, fă asta înainte să-l pui în apă