06 feb. 2023 | 18:16

Ce este bine să faci cu lumânarea de la botez. Obiceiul pe care puțini români îl știu

Utile
Ce este bine să faci cu lumânarea de la botez. Obiceiul pe care puțini români îl știu

Unul dintre cele mai valoroase simboluri prezente la ceremonia de creștinare a unui copil este lumânarea de botez. În general aceasta este făcută din ceară naturală. Părinții trebuie să o păstreze cu grijă și să o folosească numai în momentele cu adevărat speciale din viața copilului lor. Legat de acesta există o serie de tradiții și obiceiuri. Iată așadar, în rândurile de mai jos, ce este bine să faci cu lumânarea de la botez, potrivit acestora.

Ce este bine să faci cu lumânarea de la botez

Un simbol al călăuzirii spirituale este lumânarea de la botez. Aceasta reprezintă lumina lu Hristos, care coboară asupra tuturor persoanelor care se află în biserică în acel moment, începând cu sufletul copilului proaspăt creștinat, părinții și nașii acestuia.

Se spune că lumânare sfințită îi arată calea luminată și trezește sufletul noului creștin. Deoarece este sfințită, se mai spune că lumânarea are harul de a alunga și de a alina durerea. Din acest motiv ea este adesea utilizată la diverse ritualuri binefăcătoare.

Lumânarea de la botez, tradiții și obiceiuri

Legat de lumânarea de la botez există numeroase tradiții și superstiții. Potrivit uneia dintre ele, în timp ce copilul nou botezat se împărtășește, se obișnuiește să se aprindă lumânarea de botez.

Curățenia și puritatea albinelor sunt simbolizate astfel. Acestea sunt adevărate modele pentru noul credincios și precum lucrează acestea în comuniune și aproape fără oprire, la fel trebuie să lucreze și el, pentru mântuire, pe tot parcursul vieții sale, ca parte integrată a trupului bisericii.

Utilizarea lumânării de la botez

Când se dă masa în cinstea copilului, se poate folosi lumânarea de la botez, pentru a o lumina. După eveniment, lumânarea se poate duce la biserică, pentru a fi utilizată în confecționarea de noi lumânări.

Ce este bine să faci cu lumânarea de la botez

O altă utilizare a lumânării de la botez este aceea de a o aprinde ca lumină în casă, la timp de nevoie sau de bucurie. Din bătrâni se spune că această lumânare era aprinsă ori de câte ori era copilul bolnav, de către mama sau nașa acestuia. Lumânarea de la botez trebuie păstrată într-o cutie pentru a putea fi folosită pe parcursul copilăriei. Ea trebuie să fie învelită într-o pânză albă din bumbac, care să aibă ramuri de busuioc sfințit, pentru a rezista mai mult timp.

Simbolul lumânării de la botez

Tradițiile și superstițiile spun că există o legătură între lungimea lumânării și a modului în care ea arde sau crijmei (pânza în care se înfășoară copilul imediat după ce a fost botezat) și cea a vieții.

Trebuie menționat faptul că țin mai mult de magie aceste credințe care nu au nici o logică spirituală. Drept urmare, ideile care desconsideră libertatea omului nu sunt aprobate de biserică. Mai mult de atât, acestea ar trebui privite ca fiind străine de duhul realității și al Ortodoxiei și periculoase.

Citește și De ce se aprind lumânări când oamenii mor, de fapt. De ce trebuie să le ții la căpătâiul lor

Superstiții referitoare la lumânarea de la botez

Lumina lumânării de la botez, reprezintă victoria milosteniei și a iubirii asupra credinței, potrivit spuselor din popor. Această lumină este purtătoare de noroc și un dar neprețuit fiind o frântură din lumina cerească.

Lumânarea nu ar trebui să lipsească din ritualul religios, la fel cum nici un copil nu ar trebuie să rămână nebotezat. De-a lungul vieții copilului această lumânare este privită ca o pavăză. Tot datinile reliefează că pe lumea cealaltă, unde este întuneric tot timpul, lumina acestei lumânări este văzută de nași, care îi călăuzește către Împărăția Domnului.

Vezi și Tradiția de la botez pe care românii au uitat-o. Ce trebuie să oferi bebelușului pe care îl creștinezi

Parteneri
Ce trebuie să ai în buzunar de Crăciun pentru a avea noroc și împliniri
Redactia.ro
Povestea tragica a Zarazei, bruneta „de o frumusețe dumnezeiască”, ucisă de un asasin plătit de Zavaidoc
Click.ro
Portretul lui Mihail Neamțu, noul președinte al Comisiei de Cultură. Cunoscut pentru dezinformări și acuzat de propagandă legionară
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Cum arată și cu ce se ocupă soția lui Ștefan Hrușcă. Geanina a fost fotomodel și i-a dăruit artistului doi copii, un băiat și o fată
Unica.ro
Crăciun. Zodii care își schimbă cercul de prieteni anul viitor. Renunță la oamenii falși
EVZ.ro
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews
Statul vrea banii românilor. S-a dat ordinul în România. Se achită până la 9.720 lei anual
Capital.ro
Cum arată casa de 2,5 milioane de euro a Monicăi Tatoiu. Are 9 dormitoare și mobilă de lux. Vila e o fortăreață: “Tot sistemul de protecție a casei este inventat de mine"
Avantaje
PLATA cu CARDUL se SCHIMBĂ RADICAL! DISPARE în câteva ORE
Mediaflux
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Mireasa Confesiuni, sezonul 6. Ce s-a întâmplat la Paris între Daiana și Cristi. De ce relația lor a ajuns în impas după logodnă
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro