La doar o oră și jumătate de mers cu mașina de reședința județului, un cătun se cufundă în uitare. În majoritatea locuințelor nu mai locuiește nimeni. Pe dealuri, nici față de om. Doar câteva animale, pe ici, pe colo, păscând parcă sub semnul nesfârșit al pustiului. Satul din România care mai are doar 15 locuitori nu mai este vizitat nici măcar de urși.
În urmă cu aproximativ patru decenii, satul Gherdeal din comuna Bruiu, Sibiu, era plin de viață. Cuprindea peste 100 de locuințe săsești, întotdeauna îngrijite și impunătoare prin statura lor. Erau zile în care, oricât ai fi căutat cu ochii, nu se zărea pe nicăieri imaginea pustietății.
Acum, în Gherdeal, schimbările se văd poate mai clar decât în alte regiuni. Pustiu aproape și melancolic, cătunul aparține doar celor 15 români care-l mai locuiesc… și amintirilor. Rareori – din ce în ce mai rareori – se aude pe drumurile sale glasul unui turistic dornic de interacțiune.
Nici cerul ce boltește deasupra Gherdealului nu mai pare a fi același. Povestea cătunului din România cu doar 15 locuitori este, astăzi, alta și nu înfățișează, sub nicio formă, bogăția și fericirea. Ghiță Costea, un localnic, a povestit despre imaginea din trecut a satului de poveste din Bruiu.
Aici se organizau, anual, câte patru baluri, în funcție de rânduielile sașilor. Unul toamna, altul iarna, altul primăvara și altul vara. Toate evenimentele erau bine organizate, iar românii așteptau cu sufletul la gură desfășurarea lor. Puțintel la trup, Ghiță Costea a dezvăluit că astăzi, aproape nimeni nu mai știe despre ele.
„Când am crescut noi, ne mutam de la școala românească la școala săsească. Acolo a început o prietenie copilărească. Ei intrau pe o ușă, intram și noi pe ea. Acolo a început prietenia aceasta negândită. Și ne-am pomenit mari că ne căutau bătrânii și cu ei ne găseau.
Nu găseai o casă pustie! Erau și curți unde erau două familii. Unele, cu trei familii. Acum e pustiu. Nu mai vine nici ursul, că nu mai are ce lua”, a povestit Ghiță Costea, potrivit Turnul Sfatului.
Citește și: Satul din România unde o casă costă 2.500 de lei. Este aproape de un oraș major al țării
Primarul comunei Bruiu, din care face parte satul Gherdeal, spune că multe dintre clădirile din regiune au fost achiziționate de către români din București, cu scopul de a le renova. Școala din cătun, precum și căminul au fost cumpărate în perioada anilor 2017-2018. Proprietarul clădirilor ar intenționa să le transforme într-un complex turistic.