02 feb. 2023 | 14:47

Copiii din România, buletin chiar de la naştere. Ce trebuie să facă părinţii pentru a obţine noul act

Social
Copiii din România, buletin chiar de la naştere. Ce trebuie să facă părinţii pentru a obţine noul act
Ministerul de Interne lansa programul pilot de emitere a noilor cărți de identitate electronice

Cărțile de identitate electronice pentru copiii din România! Anul trecut Ministerul de Interne lansa programul pilot de emitere a noilor cărți de identitate electronice (eID), la Cluj Napoca. De la acel moment, conform unui plan stabilit, a început emiterea acestora și în alte localități, iar astăzi reprezentanții MAI anunță că în acest an vor fi emise aproximativ 5 milioane de astfel de noi documente, finanțate prin PNRR, dorindu-se ca până la finele lui 2023 cei care își schimbă carțile de identitate să aibă aceste documente. Un aspect precizat de autorităție este legat de copiii din România, anunțând că vor putea avea buletin chiar de la naştere, explicând și ce trebuie să facă părinţii pentru a obţine noul act.

Cărțile de identitate electronice în București

Programul pilot demarat anul trecut, începând cu 2023, va fi în toată țara, inclusiv în capitală, iar cărțile de identitate electronice, aproximativ 5 milioane de noi documente, spune MAI, sunt finanțate cu banii veniți prin PNRR.

O nouă modificare adusă acestui proiect este faptul că celebrele carduri de sănătate nu vor fi emise, acestea fiind incluse ca date în cărțile de identitate electronice, eID. Conform explicațiilor MAI, la nivelul Capitalei, documentele noi vor intra de la finalul verii, și nu vor mai fi contracost, cum sunt acum în programul pilot de la Cluj, ci vor deveni gratuite:

„Cărțile electronice de identitate, care în programul de testare costă 67 de lei, urmează să fie gratuite. Prin ordonanța adoptată, Guvernul a stabilit să creeze un mecanism prin care va suporta parțial sau total costul actualei cărți, care acum la Cluj este 67 de lei.

Când va fi gata noua HG în maximum 90 de zile, se va stabili mecanismul pentru care pentru minimum 5 milioane de cărți vor fi fonduri alocate prin PNRR. Iar apoi, intenționăm ca Guvernul să găsească mecanisme prin care să subvenționeze total sau parțial acest cost al cărții

Vom iniția extinderea la București, cel mai probabil în vara acestui an, într-o perioadă scurtă de timp, vom începe extinderea la nivelul marilor municipii. Ne așteptăm pentru eventual toamnă și la finalul toamnei să finalizăm extinderea la nivelul municipiilor reşedinţă de județ.”, a explicat Cătălin Giulescu.

MAI anunță cărțile de identitate electronice pentru copii chiar de la naştere

O altă modificare anunțată este posibilitatea ca cei mici să poată avea, încă de la naștere, cărțile de identitate, asta numai dacă părinții acestora vor dori emiterea documentui:

„Un alt element esenţial este faptul că vom pune în circulaţie cartea electronică de identitate opţională pentru minori chiar începând de la naştere, pentru vârsta de la zero la 14 ani, părinţii având opţiunea să solicite acest document de călătorie pentru a putea să-şi exercite dreptul la liberă circulaţie în spaţiul Uniunii Europene”, anunță MAI.

Vezi și: Informațiile care nu vor mai fi inscripționate pe cărțile de identitate cu cip. De când vor deveni obligatorii

Ce trebuie să facă părinţii pentru a obţine noul act

Așa cum a fost explicat, la nașterea minorului, părinții acestuia pot solicita noul document, indiferent că se va pune problema unei deplasări în spațiul european, sau doar dorința acestora ca minorului să-i fie eliberat documentul.

Reprezentanții MAI au mai specificat și cum vor apărea datele despre locul nașterii, inclusiv în cazul minorilor cărora părintele poate solicita acest nou document, după cum urmează:

„Locul nașterii va fi doar în format electronic, stocat pe cipul cărții electronice de identitate, fără a mai fi prezent nici pe noile cărți de identitate simple.

Din luna septembrie 2023 va funcționa un nou sistem informatic – Sistemul Informatic Integrat pentru Emiterea Actelor de Stare Civilă (SIIEASC).  În acest sistem IT va fi stocat și generat locul nașterii.”, potrivit MAI.

Parteneri
Igor Cuciuc, declarații sfâșietoare după ce și-a pierdut fiica:” De ce Doamne…”
Redactia.ro
Cine este soția lui Honorius Prigoană. Ce ocupație avea înainte de a se iubi cu fiul lui Silviu Prigoană
Click.ro
Reacția lui Macron după decizia Statelor Unite de a permite Ucrainei să atace Rusia cu rachete cu rază de lungă de acţiune
Digi24
Imagini NEMAIVĂZUTE cu Monica Tatoiu! Cum arăta pe vremea când se iubea cu Florin Călinescu
Vocea.biz
Care au fost ultimele cuvinte ale lui Silviu Prigoană. Prietenii lui au crezut că le face o farsă
Unica.ro
Copiii lui Adi Minune se tratează în Turcia. Ce proceduri au ales să-și facă
EVZ.ro
De ce nu a avut Natalia Mateuț succes în relațiile de iubire! Prezentatoarea TV își dorește să aibă o familie: ”Puteam să am deja un copil”
Spynews
Cazul Cioacă-Elodia. Mama Elodiei a dezvăluit totul după ani de zile: Din păcate...
Capital.ro
Imagini din casa lui Silviu Prigoană. E o fortăreață! Camerele copiilor arată ca în filmele SF. Tot confortul și mai mult de atât
Avantaje
PUTIN a APROBAT NOUA DOCTRINĂ MILITARĂ! PREGĂTIRI de al TREILEA RĂZBOI MONDIAL?
Mediaflux
Silviu Prigoană ar fi avut probleme financiare în ultima perioadă din viața lui! Ar fi cerut împrumut 30.000 euro: ”L-a sunat pe un prieten”
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Cum arată noul iubit al Ceraselei de la Insula Iubirii. Primele declarații despre bărbatul care l-a înlocuit pe Rareș
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro