În urmă cu câteva zile, atrăgeam atenția asupra unui proces câștigat de un român pentru condițiile inumane dintr-o închisoare din Portugalia. Se pare însă că nici în România nu sunt condițiile mai bune.
În foarte multe penitenciare din țara noastră, condițiile de trai sunt foarte aspre pentru cei care își petrec viața după gratii. Deși te-ai aștepta la așa ceva, pentru că vorbim de o închisoare, în Uniunea Europeană, lucrurile nu sunt chiar atât de simple. Țara noastră ar putea fi penalizată dacă nu se va îmbunătăți calitatea vieții pentru pușcăriași.
Preocupările internaţionale referitoare la condiţiile din penitenciarele României sunt justificate, iar noul Parlament UE şi noua echipă a Comisiei Europene trebuie să monitorizeze situaţia. Aceasta a fost opinia formulată de fostul eurodeputat britanic Charles Tannock într-un editorial publicat în ParliamentMagazine.eu, citat de Mediafax.
Lista problemelor pe care le atestă oficialul britanic în țara noastră este una foarte stufoasă. „Atenţia s-a concentrat deja pe condiţiile din închisorile României după un raport publicat la începutul acestui an de Comisia pentru Prevenirea Torturii, a Tratamentelor inumane şi degradante şi a Pedepselor (CPT) a Consiliului Europei”, declară fostul europarlamentar britanic Charles Tannock în editorialul intitulat „UE trebuie să ceară măsuri urgente din cauza condiţiilor de încarcerare de ruşine din România”.
„În mod categoric, preocupările internaţionale referitoare la condiţiile din penitenciarele României sunt mai mult decât justificate. Este o problemă care necesită atenţia noului Parlament European, a noii Comisii Europene şi noului comisar pentru Justiţie, Didier Reynders. Condiţiile descoperite de membrii echipei parlamentare a CPT sunt cu mult sub standardele europene privind tratamentul deţinuţilor”, a adăugat fostul eurodeputat britanic în editorialul său.
Partea cea mai îngrijorătoare a documentului a constat în câteva presupuse exemple de cazuri de agresiuni și alte abuzuri asupra deținuților români. „Este deranjant şi inacceptabil ca astfel de condiţii să existe într-un sistem penitenciar european. Nu sugerează nimeni că viaţa la închisoare trebuie să fie lejeră, iar eu sunt primul care recunoaşte necesitatea pedepsirii şi descurajării infracţiunilor grave, dar astfel de tratamente inumane precum cele depistate de echipa CPT nu ar trebui să existe într-un stat membru al Uniunii Europene”, concluzionează Charles Tannock, care a fost eurodeputat în perioada 1999-2019, iar acum este consultant onorific în psihiatrie la Londra.