01 feb. 2023 | 10:21

Ce se întâmplă cu vremea după anticiclonul polar? Prognoza pentru luna februarie aduce mari surprize

Vremea Meteo
Ce se întâmplă cu vremea după anticiclonul polar? Prognoza pentru luna februarie aduce mari surprize
Ce se întâmplă cu vremea după anticiclonul polar în Europa?

Dacă în aceste zile România trece printr-o perioadă extrem  de rece, datorită unui anticiclon polar, ANM anunță că prognoza pentru luna februarie aduce mari surprize din punct de vedere termic. Noile date nu sunt îmbucurătoare, iar zăpada nu va lipsi nici în prima parte a acestei luni din an.

Ce se întâmplă cu vremea după anticiclonul polar în Europa?

Meteorologii, deși anunțaseră o schimbare a temperaturilor, au actualizat prognoza europeană, spunând că impactul anticiclonului ar putea fi resimțit în Europa până pe 4 februarie.

Fenomenul ar putea avea un impact destul de sever asupra temperaturilor din Marea Britanie, confom meteorologilor europeni, săptămâna viitoare, existând informații că ar putea provoca până la 10 centimetri de zăpadă în regiune.

Hărțile meteorologice care urmăresc vortexul au prezis că ceva s-ar putea întâmpla în următoarele câteva zile, cu rezultate extreme pentru Marea Britanie în ansamblu. Sunt așteptate temperaturi de îngheț și s-a vorbit despre o repetare a „Fiarei din Est”, care se referă în mare parte la condițiile de iarnă extremă observate între 24 februarie și 18 martie 2018.

Cunoscut oficial sub numele de valul de frig din 2018 din Insulele Britanice sau Anticiclonul Hartmut, acesta a adus temperaturi extreme de tip polar de -14 în unele părți ale Angliei. Fenomenul, mai spun noile date de prognoză, ar putea avea efecte similare și în alte regiuni din centrul și vestul Europei în următoarea săptămână, dar n valori termice de asemenea anvergură.

În ceea ce privește România, ANM a emis prognoza pentru luna februarie, care aduce mari surprize din punct de vedere termic, mai ales în prima parte a acestei luni.

ANM a emis prognoza pentru luna februarie. Mari surprize din punct de vedere termic

Pe 31 ianuarie, ANM a emis prognoza pentru luna februarie, iar pentru prima perioadă a aceste luni sunt anunțate valori termice mai coborâte, în special în sud-estul teritoriului. Tot în prima săptămână, dar în zona de nord-est și sud-vest, ANM anunță valori mai ridicate în raport cu perioada din an în care ne aflăm.

Tot în prognoza pentru luna februarie, între 6 și 13 februarie, ANM spune că valorile termice medii vor coborâ sub cele normale perioadei, în centrul, sud-estul și în zona montană, iar precipitațiile vor fi ceva mai diminuate cu accent de scădere în sud-vestul României.

Între 13 și 20 ale lunii, prognoza lunii februarie vorbește de valori mai ridicate în sudul, nord-estul și în zona extremității vestice a țării cu precipitații scăzute, în special în sud-estul teritoriului, iar în restul țării cantitățile nu vor depăși media anuală pentru perioada din an.

Conform datelor din prognoza pentru luna februarie, între 20 și 27 februarie temepraturile au o nouă tendință de creștere, dar în special în zonele extracarpatice, vestul țării resimțind valori scăzute, normale pentru perioada de iarnă, încă. În ceea ce privesc precipitațiile, în aceeași săptămână, prognoza pentru luna februarie anunță că vor fi ceva mai scăzute în sud dar și în nordul României.

Reamintim că, începând de ieri, 31 ianuarie, și până în jurul prânzului astăzi, 1 februarie, România este încă sub avertizare de Cod galben, cu fenomene extreme, mai ales în Carpații Meridionali și de Curbură.