29 ian. 2023 | 11:06

Locul din România unic în Europa. Turiştii străini se înghesuie să îl vadă, nu mai găseşti aşa ceva pe continent

Diverse
Locul din România unic în Europa. Turiştii străini se înghesuie să îl vadă, nu mai găseşti aşa ceva pe continent
Locul din România unic în Europa

La întâlnirea a două culturi cu o istorie asemănătoare, înconjurat de peisaje naturale ce îți vor tăia respirația, locul din România unic în Europa a devenit popular nu doar pentru turiștii de la noi din țară ci și pentru cei din străinătate. A fost inclus chiar într-un top prestigios.

Locul din România unic în Europa

În ultimii ani, un mic colț al țării atrage tot mai mulți turiști. Fascinați de peisajele naturale spectaculoase, pe care nu le poți întâlni în niciun alt loc din România, vizitatorii au parte de experiențe de neuitat aici – de la excursii, trasee, până la mâncare delicioasă -, iar localnicii profită de orice ocazie pentru a se transforma, măcar pentru puțin timp, în ghizi.

Cei care ajung în cochetul oraș Orșova nu au cum să nu să nu bifeze o plimbare pe Dunăre cu una dintre ambarcațiunile ce așteaptă turiștii, iar din nicio astfel de plimbare nu lipsește oprirea la un monument spectaculos, unic nu doar la noi în țară ci pe întregul continent.

Este vorba despre Chipul lui Decebal, statuia fabuloasă de la Cazanele Dunării. Este cea mai mare sculptură în piatră realizată în Europa, având o înălțime de 55 de metri și o lățime de 25 de metri.

Chipul lui Decebal privește spre malul sârbesc al Dunării, fiind situat la în jur de 20 de kilometri de Orșova, în Golful Mraconia, în zona Cazanelor Mici, între localitățile Eșelnița și Dubova. Vizavi, „la vecini”, este Tabula Traiana, unul dintre cele mai renumite monumente antice.

Citește și: Locul din România care a depăşit Costa Rica sau America în topul destinaţiilor turistice. Străinii sunt fermecaţi de acest judeţ

Comparat cu un simbol american

12 sculptori – alpiniști au muncit vreme de un deceniu la Chipul lui Decebal, lucrările desfășurându-se între anii 1994 și 2004. Proiectul a fost finanțat și promovat de istoricul Iosif Constantin Drăgan, costurile ridicându-se undeva la aproape un milion de dolari. Din nefericire, în 2024, lucrarea a fost finalizată în proporție de 40%, întrucât Drăgan s-a îmbolnăvit, urmând ca patru ani mai târziu să se stingă din viață.

În urmă cu câțiva ani, publicația Business Insider a publicat un material în care se realiza un top al celor mai spectaculoase statui din lume. Din clasament nu putea lipsi, evident, faimoasa Statuia Libertații din New York, Statele Unite ale Americii. Surpriza cea mare a fost, în schimb, prezența momentului românesc. Chipul lui Decebal este cu doar șase metri mai mic decât simbolul orașului american.

Citește și: Locul din România care s-a transformat într-un peisaj de vis după ce a nins. Parcă ești în Austria