25 ian. 2023 | 17:16

Vestea momentului pentru românii care fac internship. Ce trebuie să știe înainte să aleagă locul de muncă

Social
Vestea momentului pentru românii care fac internship. Ce trebuie să știe înainte să aleagă locul de muncă
Cum este mai bine, internship plătit sau neplătit?

În România, ca în orice alt stat cu economie de piață și companii multinaționale, internship-ul a devenit o practică concretă pentru tinerii absolvenți de studii superioare. În unele cazuri, conform cadrelor legale, internship-urile sunt plătite, în alte cazuri nu, depinzând foarte mult și de forma sa. Dar, dacă ne referim la România, vorbim de vestea momentului pentru românii care fac internship, și, la fel de important, vorbim de ce trebuie să știe înainte să aleagă locul de muncă unde-și vor face viitoul stagiu de pregătire profesională.

Cum este mai bine, stagiu plătit sau neplătit?

Indiferent de forma de internship de care am vorbi, este un plus valoare pentru compania care decide să facă asta. Cel mai important aspect este că va atrage talente de top. Datele statistice internaționale spun că aproape jumătate din toate stagiile de practică (internship) sunt încă neplătite. Dar acum, există mai multe resurse pentru studenți și absolvenți pentru a cerceta tendințele de angajare și indemnizațiile de stagiu, dezvoltate inclusiv în România.

Mulțumită internetului, oportunitățile globale de internship plătit sunt mult mai accesibile pentru studenți și absolvenți. Aceștia pot lucra de acasă în timp ce studiază și pot câștiga niște bani în plus, iar în acest fel, stagiarii își descoperă valoarea, iar talentele de top vor gravita în cele din urmă spre stagii plătite.

Pe piața muncii locală, datele statistice de anul trecut arată că un contract de internship plătit avea ca remunerație minimum 1.275 de lei, iar odată cu majorarea salariului minim de bază în 2023, la 3.000 de lei, această sumă a crescut la 1.500 de lei pentru un contract declarat de internship plătit.

În comparație, în occident unele dintre cele mai râvnite stagii sunt plătite cu până la 8 000 de dolari pe lună, cu siguranță că la astfel de sume, este probabil ca stagiarii plătiți să își trateze stagiile ca pe un loc de muncă bine plătit. Dar, indiferent de suma plătită, stagiarilor li se permite să își asume mai multă responsabilitate pentru calitatea muncii lor.

Vezi și: Mii de locuri de muncă pentru tinerii români. Ce posturi sunt oferite

S-a schimbat legea în România. Este vestea momentului pentru românii care fac internship

Așa cum enunțam anterior, și în România acest gen de practici au ajuns să fie implementate în mai toate companiile mari, dar și în cele mai mici. În acest sens, legislația muncii în vigoare a suferit câteva modificări, referitoare la companiile care au internship plătit și nu declară contractele.

În primă fază, dacă aceste posturi de internship sunt declarate ca fiind plătite, iar companiile nu-și onorează contractele, acestea sunt pasibile de amenzi până la 10.000 de lei. În cazul în care nu sunt declarate deloc contractele de internship plătit, companiile, conform legislației în vigoare, riscă amenzi și mai mari, de până la 20.000 de lei.

Un alt caz, este cel al contractului de internship pentru angajații tineri de minimum 16 ani. În cazul uni astfel de parteneriat, angajatorul este obligat prin Legea 176/2018, să-i acorde tânărului o indemnizație, iar în cazul nerespectării acestor reglementări, angajatorul poate fi amendat cu sume cuprinse între 2.000 și 4.000 de lei.

Ce trebuie să știe un angajat înainte să aleagă locul de muncă în perioada de internship

Un tânăr student sau absolvent de studii superioare, în cazul în care optează pentru un contract de internship plătit, trebuie să știe că angajatorul este obligat la plata a cel puțin 50% din salariul minim brut de bază.

Conform modificărilor, din 2023 acest salariu a crescut la 3.000 de lei, deci, în acest caz angajatul în internship va încasa de la angajator 50% din această sumă, adică aproximativ 1.500 de lei, pe un minim de 40 de ore lucrate.

De cealaltă parte, conform normelor stabilite de stat, un angajator care are astfel de contracte declarate, poate primi o indemnizație din partea statului român de până la 1.000 de euro pe contract.

Concluzie

Deși stagiile sunt menite să acopere posturi de începători, acest lucru poate fi realizat în același timp cu o valoare adăugată pentru stagiari pentru timpul și dedicarea lor. A avea stagii plătite este o situație în care ambele părți câștigătoare, atât angajatorul, cât și stagiarul.

Parteneri