De regulă, pentru oficierea căsătoriei, atât pentru cea civilă, cât și pentru cea religioasă, este nevoie de mai multe documente. Însă sunt persoane care vor să știe și ce acte sunt necesare pentru căsătorie în Italia. Iată lista completă de care trebuie să țineți cont pentru a nu avea probleme atunci când doriți să vă căsătoriți în străinătate.
Cetățenii români care doresc să-și unească destinele în Italia trebuie să știe că trebuie să obțină, la cerere, certificatul necesar pentru încheierea căsătoriei, numit Nulla Osta al Matrimonio, de la secția consulară. Acest document este extrem de important și este solicitat la dosarul impus de autorităţile italiene pentru căsătorii.
Nulla Osta al Matrimonio se mai poate elibera și în baza unui atestat de stare civilă emis de serviciul de stare civilă al primăriei de domiciliu din România. De reținut, însă, că data trecută pe acest document trebuie să fie recentă.
Există excepții când ambii soți sunt cetățeni români, așa că fiecare este nevoit să solicite câte un certificat Nulla Osta al Matrimonio separat. Pe de altă parte, dacă soții/soțiile cetățenilor români sunt de altă naționalitate certificatul respectiv se obține de la misiunile diplomatice ale statelor ale căror cetățeni sunt.
Nulla Osta al Matrimonio poate fi eliberat și celor care nu au rezidență în Italia, numai dacă primăria italiană acceptă căsătoriile cetățenilor străini nerezidenți.
Totodată, autoritățile italiene cer și traducerea certificatului de naştere.
Un alt aspect extrem de important este adresa de pe cartea de identitate italiană. Dacă aceast nu corespunde cu cea actuală, este necesar să prezentați și un atestat eliberat de Primăria (Comune) de rezidență din care să reiasă adresa actuală din Italia.
După ce căsătoria a fost efectuată, este obligatorie transcrierea certificatului de căsătorie italian în registrele de stare civilă româneşti. Cetățenii români au la dispoziție șase luni de la căsătorie să facă acest lucru la Primăria de domiciliu. În caz contrar, aceștia riscă o amendă cuprinsă între 100 –200 lei.
Citește și: Cum poți schimba contul pentru alocația copilului. Pașii pe care trebuie să îi urmezi