În nordul capitalei Qatarului, Doha, la câteva zeci de kilometri de epicentrul ultimului Campionat Mondial de fotbal, o locație impresionantă fură ochii la marginea deșertului. Întinsă pe 240 ha, ferma Baladna are o istorie specială pentru țara de la Golful Persic, cu conexiuni neașteptate chiar spre România.
În 2014, domeniul a pornit ca un proiect dedicat ovinelor și caprinelor, dar adevărata explozie s-a produs în 2017, când, din rațiuni politice, Qatarul a intrat într-o blocadă de circa trei ani și jumătate în zona arabă, cu căile terestre, maritime și aeriene blocate sau obturate în urma unei coaliții conduse de Arabia Saudită.
Momentul a dus la periclitarea siguranței alimentare a țării, iar Baladna s-a transformat într-o imensă fermă de vaci, menită să asigure populației întregul necesar intern pentru produse lactate.
Prin curse speciale ale Qatar Airways, au fost aduse din SUA și din Europa mii de exemplare Holstein, cea mai productivă rasă, cu animale cântărind 500-600 kg, capabile să livreze câte 50-60 kg de lapte zilnic. Azi, la Baladna sunt găzduite aproape 25.000 de vaci, iar complexul e unul din registru SF.
Într-o imensă hală funcționează trei rotative, pe care se învârt permanent câte 100 de vaci, pentru a fi mulse în reprize zilnice repetate.
Înăuntru nu intră decât îngrijitorii îmbrăcați în haine speciale pentru a proteja încăperile de eventuale surse de contaminare, iar curățenia care se citește prin geamuri n-o găsești prin România nici în farmacii.
Totul este megaautomatizat. Există dispozitive de identificare ale fiecărui animal, senzori de verificare a calității laptelui colectat, aparate de curățare și igienizare non-stop, zeci de grajduri separate pentru vaci și viței, sisteme de răcire, ventilație și gestionare a deșeurilor, separatoare de gunoi.
De jur împrejur se întind linii de producție pentru lactate, de la lapte și iaurt, până la ayran, crème sau brânză.
Tot aici se realizează și propriile ambalaje, chiar câte 15.000 de piese pe oră, iar ferma, punctul principal, e înconjurată de alte puncte care au făcut din Baladna o atracție turistică inedită: un restaurant mare și cochet, un simpatic loc de joacă pentru copii, o grădină aerisită, un mic parc zoo.
Și care e rolul României în tot acest univers care satisface o bună parte din hrana zilnică a unei țări cu 2,8 milioane de locuitori, dintre care 2 milioane expați?
Pe un perete al complexului e postată o fotografie a Vioricăi Dăncilă în timpul unei vizite pe care a efectuat-o la Baladna în noiembrie 2018, în calitate de prim-ministru.
Un episod dintr-o relație România – Qatar legată, printre altele, de interesul arabilor, de a achiziționa terenuri agricole în Europa pentru a-și asigura furajele pentru vacile de la Baladna.
„Prin Baladna, Qatarul ar vrea să investească în România zeci de milioane de dolari. Au existat deja contacte cu un important holding qatarez pe această temă și se ia în calcul inclusiv varianta unui export important de ovine, pentru că statele arabe aduc masiv pentru sărbătorile musulmane”, explică o sursă locală pentru Playtech Știri.
Și continuă:
„Qatarezii sunt interesați să colaboreze cu România pe diferite proiecte, dar trebuie să existe căi facile de a comunica cu autoritățile, cu oamenii de afaceri. Sunt focusați și pe dezvoltarea turismului, un alt segment interesant pentru România”.