09 ian. 2023 | 15:06

Care este diferența dintre deștept și inteligent. Ce au descoperit oamenii de știință, de fapt

Diverse
Care este diferența dintre deștept și inteligent. Ce au descoperit oamenii de știință, de fapt
Care este diferența între deștept și inteligent

Deși mulți dintre noi tind să creadă că nu există deosebiri, oamenii de știință susțin că, teoretic, aceste două cuvinte au anumite diferențieri. În DEX avem câteva indicii, însă nu destul de concludente. De aceea, vă prezentăm în articolul care urmează care este diferența dintre deștept și inteligent și ce înseamnă fiecare, de fapt.

Care este diferența dintre deștept și inteligent

Cu toate că în DEX a fi inteligent sau a fi deștept înseamnă cam același lucru, cercetările au arătat că există anumite diferențe între ele. De regulă, un om deștept înseamnă o persoană care a învăţat şi priceput nişte lucruri pe care le poate aplica astfel încât să rezolve problema sau să obţină rezultatul corect.

Pe de altă parte, cuvântul deștept și-a consacrat și sinonimele precum „șiret, viclean, șmecher”. Suntem cu toții familiarizați cu expresia „băieții deștepți”, care se referă la băieții răi de cartier, cu apucături nu tocmai ok.

Mai mult de atât, un om deștept este și cel care și-a cultivat potențialul și-n plus reușește să fie abil și în practică. În plus, oamenii deștepți stau foarte bine și la capitolul inteligență emoțională.

O persoană inteligentă este cea care obţine rezultate fără să aibă resurse sau informaţii suficiente, bazându-se doar pe intuiţie sau fler. Un om inteligent trebuie să-și găsească singur toate detaliile necesare pentru a rezolva o problemă. Albert Einstein spunea că „orice nebun poate fie deștept și inteligent. Ideea este să-l înțelegem”.

Perspectiva emoțională

De regulă, oamenii inteligenți sunt mai conștienți de modul în care o singură informație se referă la imaginea cea mai mare. Aceste persoane înțeleg relația dintre lucruri sau măcar încearcă să-și dea seama. Pe de altă parte, oamenii deștepți tind să nu se îngrijoreze foarte mult de o singură informație.

O diferență mare între deștept și inteligent o reprezintă perspectiva emoțională. Există persoane care pot aduce un argument decent atunci când își spun punctul de vedere în fața unui adversar. Doar oamenii inteligenți pot recunoaște aceste momente și pot acționa ca atare, atunci când e cazul.

Într-o dezbatere, persoana inteligentă va fi capabilă să simtă tensiuni în creștere și să ducă lucrurile la capăt într-un mod diplomatic. Pe de altă parte, o persoană deșteaptă nu va ști când să se oprească, iar argumente încinse vor exploda.

Acuitatea emoțională joacă un rol important

Inteligența te poate duce până într-un anumit punct al vieții. Acest pas este punctul unde oamenii deștepți eșuează. Ei nu au resursele necesare pentru a pune lucrurile în practică și tind să se blocheze.

Acuitatea emoțională joacă un rol important în inteligență, pentru că aceasta permite unei persoane să ia în considerare impactul acțiunilor sale asupra altor persoane. Acest aspect este unul natural, care dacă nu ar exista, persoana inteligentă ar ajunge să se bâlbâie în fața mulțumii.

De asemenea, inteligența își cunoaște propriile limite. Pentru persoanele inteligente pare a fi aproape absurd să-și umple capul cu informații inutile. În schimb, oamenii deștepți asimilează toate informațiile, indiferent de natura lor, și ajung să le înțeleagă pe deplin.

Citește și: Ora la care suntem cei mai inteligenţi. Medicul Vlad Ciurea, despre momentul în care creierul funcţionează cel mai bine

Citește și: Testul care arată dacă ai IQ de geniu. Găsești câinele ascuns din imagine în doar 30 de secunde?

Parteneri
Ce gest impresionant a făcut soțul Ancăi Molnar la trei luni de la moartea soției. Mesajul care a surprins pe toată lumea
Redactia.ro
Cine are prioritate într-o astfel de intersecție. Puțini șoferi cunosc răspunsul corect
Click.ro
O femeie care primea zilnic peste 100 de apeluri cu număr ascuns a descoperit că cel care o suna era soțul ei. Explicația bărbatului
Digi24
S-a aplecat și S-A VĂZUT TOT: Corina Bud, FĂRĂ lenjerie! Fanilor nu le-a venit să creadă că a apărut AȘA
Vocea.biz
Cum a aflat Victor Slav că iubita lui, Selina, l-a înșelat. S-a întâmplat înainte de Asia Express!
Unica.ro
Ne așteaptă o iarnă grea. Temperaturile vor fi mai scăzute decât cele din anii trecuți
EVZ.ro
Bogdan de la Ploiești a anunțat despărțirea de Cristina Pucean! „Nu a fost vorba de trădare, înșelat”. De ce ar fi ajuns la separare din nou
Spynews
S-a schimbat legea pentru șoferii cu permis categoria B. Ce condiții trebuie respectate
Capital.ro
Ea are 27 de ani, el are 57 și tocmai au anunțat că vor deveni părinți: „Mama te așteaptă…”. Vedeta abia a divorțat anul trecut
Avantaje
ALERTĂ SANITARĂ în ROMÂNIA! PERICOL MAJOR după inundații!
Mediaflux
Descinderi acasă la Nuțu Cămătaru! Au fost găsite maimuțe, păsări răpitoare, cangur și alte exemplare exotice
Spynews.ro
Zodii ale căror vieți se îmbunătățesc semnificativ înainte de sfârșitul lunii septembrie 2024. Succesul bate la ușa lor
Realitatea.net
Cum arată acum fiica Adrianei Iliescu. Eliza a fost fotografiată recent alături de mama sa, într-o ipostază emoționantă
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro