29 nov. 2019 | 07:25

Coreea de Nord, avertisment la adresa SUA: de ce a lansat două rachete de Ziua Recunoștinței

Știri generale
Coreea de Nord, avertisment la adresa SUA: de ce a lansat două rachete de Ziua Recunoștinței

Puterea militară a Coreei de Nord a ajuns iar în vizorul organizațiilor internaționale, după ce Kim Jong Un a lansat câteva rachete în preajma celei mai importante sărbători din Statele Unite ale Americii.

Având în vedere întâlnirile dintre Kim Jong Un și Donald Trump din ultimii ani, te-ai fi așteptat ca relațiile dintre cele țări să fie foarte bune. Se pare însă că dictatorul coreean își dorește în continuare să facă legea în acea regiune a Asiei. În acest scop, a lansat două rachete.

Coreea de Nord a tras joi „două proiectile neidentificate”, a anunţat armata sud-coreeană, într-un moment în care negocierile privind programul nuclear dintre Phenian şi Washington se află în impas, relatează AFP. Cele două proiectile au fost lansate la est de provincia Hamgyong de Sud. Nu este foarte clar dacă aceasta a fost ținta lor, dar, la final, s-au prăbușit în Marea Japoniei.

Donald Trump, întâlnire istorică în Coreea de Nord cu Kim Jong-un

Donald Trump, întâlnire istorică în Coreea de Nord cu Kim Jong-un

Tirul a fost efectuat la orele 16.59 (07.59 GMT), joi, ziua în care americanii sărbătoreau Ziua Recunoştinţei (Thanksgiving). O replică a oficialilor de la Washington nu a întârziat foarte mult. Având „cunoştinţă despre informaţii legate de lansarea unei rachete nord-coreene”, Washingtonul a lansat un apel Phenianului „să evite provocările, să îşi respecte obligaţiile care decurg din rezoluţiile Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite şi să reia negocierile susţinute şi substanţiale, îndeplinindu-şi datoria pentru a se ajunge la o denuclearizare completă”, se arată într-un comunicat al Departamentului de Stat American.

Data acestor experimente ale armatei lui Kim Jong Un nu a fost stabilită aleatoriu. Pe lângă Ziua Recunoștinței în SUA, tirul a avut loc când s-au aniversat doi ani de la primul test nord coreean cu o rachetă balistică. Hwasong-15. Conform experților, aceea este capabilă să lovească fiecare centimetru al continentului american, iar Donald Trump nu avea nevoie de un alt avertisment în acest sens.

„Tirurile repetate de rachete balistice din Coreea de Nord reprezintă o provocare serioasă nu doar pentru ţara noastră, dar şi pentru comunitatea internaţională”, a declarat presei prim-ministrul japonez Shinzo Abe.

Proiectilele lansate pe parcursul zilei de joi de către nord coreeni au parcurs o distanță de 380 de kilometri și au ajuns până la o altitudine maximă de 97 de kilometri. Testul a avut loc într-o perioadă în care, conform rezoluțiilor ONU, Phenianul are interdicție când vine vorba de tiruri cu rachete balistice.