După aproape un an de la primele atacuri lansate de armata Moscovei în Ucraina, tensiunile sunt uriașe între marile puteri ale lumii. Pacea este o realitate îndepărtată, aproape imposibilă în viitorul apropiat, însă un alt scenariu pare să devină din ce în ce mai probabil. Aceasta este țara de lângă România în care, în 2023, ar putea să izbucnească Al Treilea Război Mondial.
Războiul din Ucraina sau „operațiunea militară specială”, cum este numit de reprezentanții Kremlinului, a readus în Europa o realitate pe care puțini ar mai fi putut să o creadă posibilă în secolul XXI: orașe sub asediu, oameni omorâți, localități rase pe de fața pământului.
Chiar din primele zile ale invaziei, marile puteri ale Occidentului au reacționat, sprijinind Ucraina și aplicând o serie de sancțiuni asupra Rusiei și celor mai importante figuri de la conducerea țării.
În acest context, ideea că Europa ar putea să se confrunte cu un Al Treilea Război Mondial pare din ce în ce mai posibilă.
Faptul că au trecut luni întregi de la ultimele victorii ale rușilor pe frontul din Ucraina crește tensiunile la Moscova și poate amenința chiar guvernul lui Vladimir Putin. Există temeri serioase că Rusia ar putea lua în considerare o escaladare periculoasă a agresiunii: folosirea armelor nucleare.
Cu toate că extinderea atacurilor într-o țară membră NATO pare puțin probabilă, nu este imposibilă, la fel ca utilizarea de către Rusia a armelor nucleare.
Liderii europeni și administrația Biden au luat în considerare riscurile unei asemenea escaladări, însă, dacă situația ar deveni disperată, Kievul sau Moscova ar putea fi dispuse să riște un conflict mai larg, un conflict ce ar putea deveni, de fapt, Al Treilea Război Mondial.
O altă țară din apropierea României ce pare să fie la un pas de război este Grecia.
În 2022, tensiunile dintre Grecia și Turcia au atins un nivel îngrijorător, ca urmare a noii politici externe a Turciei și a vulnerabilității regimului lui Erdogan în rândul turcilor.
Disputele dintre Atena și Ankara privind explorarea energiei în Marea Egee au determinat conflictul actual, deși dezacordul teritorial care stă la baza crizei există de zeci de ani.
O confruntare militară între Turcia și Grecia ar atrage, fără doar și poate, implicarea NATO. Deși pare puțin probabil ca un membru al Alianței să atace un altul, conflictele din trecut au adus cele două țări în pragul războiului, în ciuda angajamentelor luate în cadrul structurii multinaționale.