30 mart. 2024 | 17:32

Cele mai mici țări din lume. Au o frumuseţe rară, mulţi turişti vor să le vadă

Utile
Cele mai mici țări din lume. Au o frumuseţe rară, mulţi turişti vor să le vadă

Știm cu toți că țările diferă ca mărime și dacă te întrebi care sunt cele mai mici țări din lume, ai nimerit unde trebuie. În acest articol vei afla care sunt acestea. Insule de corali transformate în paradisuri exotice, orașe-stat pline de farmec, arhipelaguri cu istorie, ascunzători în Europa…Iată așadar care sunt cele mai mici, dar cele mai interesante țări din lume.

Cele mai mici țări din lume

Țările sunt diferite ca formă și dimensiune. Unele dintre cele mai mari țări din lume, după mărimea suprafeței includ: Rusia, Canada și SUA. Cea mai mare țară din lume este Rusia. Țara are o suprafață totală de peste 17 milioane de kilometri pătrați. Rusia este o țară transcontinentală situată pe două continente: Europa și Asia. În august 2022, țara avea o populație de peste 144 de milioane de locuitori.

Canada este a doua țară ca mărime, cu o suprafață totală de peste 3,8 milioane de mile pătrate. China și SUA ocupă locurile trei și patru pentru suprafețele lor de peste 3,7 milioane km² și, respectiv, 3,6 milioane km². Dar care este cea mai mică țară din lume? Mărimea poate fi dictată de suprafață sau chiar de populație, printre alte valori.

Țara cea mai mică

Unele dintre cele mai mici țări din lume sunt situate în Caraibe și Oceanul Pacific de Sud. Cu toate acestea, există o țară care se clasează mai sus în ceea ce privește dimensiunea sa mică.

Cea mai mică țară din lume este Vaticanul. Este un stat-națiune situat în Roma, Italia și găzduiește sediul global al Bisericii Romano-Catolice. Țara se mândrește cu o suprafață de doar 0,49 kilometri pătrați. Vaticanul are o populație de aproximativ 800 până la 900 de locuitori.

Care sunt primele 10 cele mai mici țări

Iată care sunt statele cele mai mici din lume, în funcție de numărul de locuitori pe care îi deține. Aceste țări sunt clasate în top 10 cele mai mici din lume:

  1. Vatican – cu o suprafață de 0,49 km pătrați
  2. Monaco – cu o suprafață de 2,02 km² km pătrați
  3. Nauru – cu o suprafață de 21 km pătrați
  4. Tuvalu – cu o suprafață de 26 km pătrați
  5. San Marino – cu o suprafață de 61,2 km pătrați
  6. Liechtenstein –  cu o suprafață de 158 km pătrați
  7. Insulele Marshall – cu o suprafață de 181 km pătrați
  8. Saint Kitts și Nevis – cu o suprafață de 261 km pătrați
  9. Maldive – cu o suprafață de 297,8 km pătrați
  10. Malta – cu o suprafață de 316 km pătrați.

Monaco

Este cea mai mică țară cu o coastă și este, de asemenea, cel mai mic stat membru al Națiunilor Unite. Pare de necrezut că un teritoriu atât de mic atrage atât de multe priviri, dar acest mic oraș-stat de pe coasta mediteraneană a Franței este sinonim cu glamour și exclusivitate datorită hotelurilor sale luxoase, Palatul Grimaldi, Monte. Cazinoul Carlo, golful său mărginit de yachting și prestigioasa sa carieră de curse auto și alte evenimente sportive.

Nauru

Pentru a pune pe hartă acest mic stat insular al Microneziei, trebuie să te uiți la Oceanul Pacific central și să mărești mult! Suprafața sa totală este de doar 21 de kilometri pătrați. Cu o coastă de 30 de kilometri mărginită de plaje de nisip și recife de corali, Nauru este nu numai a treia țară ca mărime din lume, ci și cea mai mică republică de pe planetă.

Tuvalu

A patra cea mai mică țară din lume, Tuvalu este situată în Pacific și în Polinezia, la jumătatea distanței dintre Australia și Hawaii. În realitate, este un arhipelag format din 9 insule mici pline de recife de corali și lagune de un albastru profund. Capitala sa, Funafuti, are doar 6.200 de locuitori.

Cele mai mici țări din lume

Cele mai mici state de pe glob

San Marino

Următoarea țară pe listă este această republică înconjurată de teritoriu italian. O mică bijuterie care este, de asemenea, cel mai vechi stat suveran din lume și al cărui cartier vechi al capitalei și Muntele Titano au fost recunoscute ca situri ale Patrimoniului Mondial.

Liechtenstein

La poalele Alpilor, acest mic principat central-european este una dintre cele mai necunoscute destinații de pe continent. Mica ascunzătoare amplasată între Elveția și principalele atracții ale Austriei sunt natura sa, cu 400 de kilometri de peisaje naturale, și colecția de artă expusă la Muzeul Kunst, care are picturi de Rembrandt, Rubens și Van Dyck. Familia regală locuiește în castelul Vaduz.

Insulele Marshall

În nord-vestul Australiei trebuie să zbori pentru a găsi o altă dintre cele mai mici țări din lume, Insulele Marshall care ocupă mai puțin de 200 de kilometri pătrați și sunt împărțite în o mie de insule de corali. O țară mică și tânără, a devenit independentă de Statele Unite în urmă cu doar trei decenii. Locuitorii săi trăiesc din pescuit, din producția de ulei de cocos și din turism, pentru că insulele sale au acel aer de paradis virgin unde îți poți petrece ziua scufundându-te în apele sale cristaline.

Saint Kitts și Nevis

Două insule ca o singură țară în Antile. Saint Kitts, cel mai mare și situat la nord; Saint Nieves, cea mai mică, la sud. A opta cea mai mică țară din lume este și cea mai mică din America. Descoperite de Cristofor Columb la a doua călătorie în America, astăzi aceste insule sunt vizitate pentru a se bucura de plajele sale frumoase, de munții săi vulcanici și de atmosfera sa minunată în Charlestown, capitala sa, unde trăiește o mare majoritate a populației sale.

Maldive

În Oceanul Indian, la aproximativ 500 de kilometri de cel mai îndepărtat vârf al Indiei, această țară insulară atrage iubitorii de sporturi nautice și pe cei care visează la paradisuri exotice. Există 1.190 de insulițe înglobate în 26 de atoli de corali pe care acest arhipelag. La fel de uimitor pe cât de măsurătorile sale este și faptul că este și cea mai plată țară din lume. Majoritatea locuitorilor săi sunt concentrați în capitala sa, Malé, care are o piață aglomerată de pește.

Malta

Și ultimul loc în topul celor mai mici 10 țări din lume este Malta. În centrul Mediteranei, acest arhipelag cu o istorie și o fuziune fascinantă de culturi. Este o țară împodobită de biserici, cetăți, palate elegante dar și stânci, plaje și formațiuni stâncoase frumoase sculptate de mare și de vânt. De aceasta se bucură locuitorii săi care locuiesc în principal în orașele Valletta, capitală, Cospicua, Senglea și Vittoriosa.

Parteneri
Marcel Ciolacu, prima apariție publică alături de soție după mulți ani. Cum arată nevasta premierului
Redactia.ro
Unde au evadat Medana și Alin Oprea în plin scandal cu Larisa Uță? „Urmărește divorțul nostru, dar o invit să ne care bagajele”
Click.ro
Cel mai mic stat din lume va apărea în Balcani: „Vaticanul musulmanilor”, condus de Baba Mondi, liderul unei secte islamice, în Albania
Digi24
Ce fac BĂRBAȚII cu ANTONIA la Velea la studio: „Genera BANI”! Nimeni n-a avut CURAJ să spună până azi
Vocea.biz
Cum a aflat Victor Slav că iubita lui, Selina, l-a înșelat. S-a întâmplat înainte de Asia Express!
Unica.ro
Rusia, îngenuncheată. Puterea lui Putin s-a prăbușit
EVZ.ro
Lambada se externează după ce a devenit mamă pentru a treia oară. Cine îi este alături în aceste momente / PAPARAZZI
Spynews
Ungaria e în alertă! Inundații catastrofale la Budapesta. Ungurii sunt speriați
Capital.ro
La 10 ani după separare, Diana Dumitrescu a dezvăluit adevăratul motiv al divorțului de Ducu Ion. A avut Adela Popescu vreo legătură?
Avantaje
DONALD TRUMP a ANUNȚAT! MĂSURI RADICALE dacă ajunge PREȘEDINTE
Mediaflux
Alina Marymar, declarație de dragoste pentru Tzancă Uraganu, la scurt timp dupa ce Lambada a fost externată: ”Un bărbat care...”
Spynews.ro
Zodii ale căror vieți se îmbunătățesc semnificativ înainte de sfârșitul lunii septembrie 2024. Succesul bate la ușa lor
Realitatea.net
Lidia Buble, în doliu. Cântăreața a făcut anunțul trist pe rețelele de socializare: „Așa ne binecuvânta mereu”
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro