Boboteaza este una dintre cele mai importante sărbători creștine din an. Se sărbătorește în fiecare an pe data de 6 ianuarie, după Sfântul Vasile și înainte de Sfântul Ioan. Cu ocazia acestei sărbători, creștinii respectă o serie de obiceiuri, una dintre ele fiind o masă bogată cu bucate tradiționale. Potrivit tradiției sunt câteva preparate speciale ce se mănâncă de Bobotează.
Boboteaza face parte din seria celor 12 sărbători creștine și este menită să reamintească faptele petrecute la apa Iordanului. Biserica mai numește această sărbătoare și „Arătarea Domnului”, „Epifania” sau „Dumnezeiasca Arătare”.
Botezul Domnului este o tradiție care amintește de înghețurile Bobotezei, iar de această sărbătoare se mănâncă piftie, deoarece în perioada de iarnă se prepară întâi piftiile. Aceste preparate trebuie pregătite și așezate pe foc în ziua în care intră Preotul cu Botezul pentru a sfinți cu Sfânta Aghiasmă Mare gospodăria.
De asemenea, de pe masă nu lipsesc sarmalele, carnea friptă și cârnații. Ca și dulciuri, creștinii mănâncă lipii, preparate cu aluat de cozonac și unse cu ou și smântână. Aceste lipii se servesc tradițional la mesele de botez ale creștinilor. Ele amintesc de turtele făcute pentru Iisus Hristos de Maica Precesta în timpul Fugii în Egipt.
Citește și: Rugăciunea pe care trebuie să o spui în Ajun de Bobotează. Doar aşa vei ţine relele la distanţă
Totodată, potrivit unei alte tradiții, în Ajunul Bobotezei, în casele creștinilor se pregătește o masă asemănătoare cu cea din Ajunul Crăciunului. Conform obiceiului, sub fața de masă se pune fân, iar pe fiecare colț al acesteia se pune câte un bulgăre de sare.
Mai apoi, pe masă trebuie să fie 12 feluri de mâncare, după cum urmează: colivă, bob fiert, fiertură de prune, sarmale umplute cu crupe, borş de „burechiuşe” sau „urechiuşele babei”, borş de peşte, peşte prăjit, plăcinte de post umplute cu tocătură de varză acră, plăcinte cu mac.
Boboteaza este momentul în care cerurile se deschid, iar îngerul păzitor dezvăluie tinerilor care le este norocul și ursida în dragoste. Fetele care vor să-și viseze ursitul trebuie să „fure” sau să accepte de la preot un firicel de busuioc sfințit pe care trebuie să-l pună sub pernă.
În unele zone ale țării, tradiția spune că, pentru a-și visa alesul, fetele trebuie să mănânce o turtă frământată doar cu 9 degete din 8 linguri de făină și o lingură de sare, apoi să-și lege pe inelar un fir roșu de mătase.
În Ajunului Bobotezei se ține post negru. Cei care reușesc să nu mănânce și să nu bea nimic în această zi vor avea parte de noroc, sănătate și binecuvântare de la Dumnezeu tot anul.
Citește și: Tradiții și obiceiuri de Bobotează. Ce este interzis să faci
Fetele tinere obișnuiesc să se îmbăieze de trei ori în râu sau să-și toarne apă pe cap simbolic, însă doar după ce iau agheasma de la preot. Conform tradiției, petitorii se vor strânge la ușa fetei respective, precum s-a adunat poporul la malurile Iordanului.
Un alt obicei foarte cunoscut este întrecerea bărbaților înot după cruce. Preotul aruncă o cruce în apa rece, iar mai mulți bărbați se aruncă pentru a o aduce înapoi. Primul care ajunge la cruce primește binecuvântarea preotului și se consideră că va avea noroc tot anul.