04 ian. 2023 | 11:32

Prima persoana transgender din lume care este executată. De ce s-a ajuns aici și pentru ce fapte primește această pedeapsă în SUA

News
Prima persoana transgender din lume care este executată. De ce s-a ajuns aici și pentru ce fapte primește această pedeapsă în SUA

În cursul serii de marți, statul Missouri a executat prima femeie transsexuală, aceasta fiind ucisă de o injecție letală, în orașul Bonne Terre. McLaughlin este prima persoană care este executată în SUA în acest an.

Care este motivul executării

Amber McLaughlin, în vârstă de 49 de ani, a fost condamnată în 2006 pentru uciderea fostei iubite Beverly Guenther, cu trei ani înainte. Femeia hărțuită solicitase un ordin de restricție din cauza agresivității manifestate de McLaughlin după finalizarea relației lor.

Din păcate, modul în care Beverly Guenther a murit este unul extrem de dur, astfel că trupul ei neînsuflețit a fost aruncat lângă râul Mississippi. Femeia fusese violată și înjunghiată mortal cu un cuțit de bucătărie.

După tragedie, juriul a găsit-o pe McLaughlin vinovată de crimă, însă pedepasa acesteia a rămas în impas, urmând ca ea să fie pronunțată ulterior. La acel moment, un judecător a folosit legea unică din Missouri, disponibilă și în Indiana, care le permite judecătorilor să pronunțe condamnări la moarte.

În tot acest timp, avocații lui McLaughlin au cerut ca aceasta să fie comutată în închisoare pe viață, bazându-se pe faptul că nu un juriu a fost cel care a condamnat-o pe acuzată, ci un judecător, astfel că executarea sa a fost mult timp amânată

Cum a ajuns să fie executată?

În 2016 a fost dispusă o nouă audiere pentru pentru ca sentința lui McLaughlin să fie pronunțată. O curte de apel federală a restabilit pedeapsa cu moartea împotriva ei în 2021.

„McLaughlin a terorizat-o pe doamna Guenther în ultimii ani ai vieții sale, dar sperăm că familia și cei dragi ei pot avea în sfârșit puțină pace”, a declarat guvernatorul republican Mike Parson într-o declarație scrisă după execuție, acesta arefuzând o cerere de clemență

În cererea respectivă fuseseră descrise abuzurile pe care Mclaughlin le-ar fi suferit în copilărie din partea îngrijitorilor săi adoptive, fiind menționat impactul pe care această tramă l-a avut asupra sănătății sale mintale.

În același document era menționat și faptul că femeia transsexuală suferise de depresie și disforie de gen, reticență pe care o simte i persoană atunci când genul care i-a fost atribuit la naștere intră în conflict cu identitatea sa sexuală. Ea ar fi încercat să se sinucidă atât în copilărie, cât și la vârsta adultă.