04 ian. 2023 | 08:49

Apar două parcuri noi în București în 2023. Unde vor fi amplasate

Diverse
Apar două parcuri noi în București în 2023. Unde vor fi amplasate
Istoria și decăderea parcurilor din București

Apar două parcuri noi în București în 2023! În București, capitală europeană cu pretenții, nu s-a mai construit un parc încă din 2016, când era creat parcul natural Văcărești. Majoritatea locuitorilor Capitalei știu despre celebrele parcuri Herăstrău și Cișmigiu, ultimul fiind și cel mai vechi. Restul de parcuri s-au construit, încă din anii 50, de către comuniști. Conform informațiilor venite de la edilii de sector, apar două parcuri noi în București în 2023, amândouă fiind deja în stadiul de proiect.

Istoria și decăderea parcurilor din București

La finalul secolului al XVIII-lea și începutul secolului XIX, în București era construită vestita Grădină Botanică, în 1860. Considerată a fi și zonă de agrement, de relaxare, suprafața Grădinii Botanice era una extrem de mare pentru acea perioadă, Întinsă pe 17,5 hectare, avea să fie consturită la inițiativa lui Dimitrie Brândză, în cartierul Cotroceni.

Deși Grădina Botanică are o inestimabilă valoare istorică, nu este cel mai vechi parc, să-i zicem. Parcul Kiseleff și celebra Grădina Cișmigiu, construite în 1843, respectiv 1847, sunt cele mai vechi parcuri din București. Cronologic vorbind, urmează în Grădină Botanică, ulterior, în 1873 fiind construit parcul Grădina Icoanei.

Odată cu trecerea timpului, între anii 1906 și 1938, în perioada Casei Regale, semai construiesc în București alte trei parcuri, și anume Parcul Carol, Parcul Herăstrău și Parcul Bordei. După venirea comuniștilor, între anii 1960 și 1977, se mai construiesc Parcul Circului, Parcul IOR (Titan), Parcul Tineretului, Parcul Stadionului Național, Parcul Moghioroș și Parcul Plumbuita, iar după 1989 apare un singur parc, considerat a fi unul natural, Parcul Natural Văcărești, din Sectorul 4 al Capitalei.

În afară de aceste parcuri, pe suprafețe considerabile, între 13 ha (Parcul Bordei), și 190 ha (Parcul Văcărești), nu s-a mai construit nimic în toți acești 33 de ani de la Revoluția din Decembrie 1989. Mare parte din infrastructura existentă fie a fost reamenajată, fie a ajuns în paragină. De exemplu, într-unul din cele mai mari cartiere bucureștene, Militari, nici pe vremea comuniștilor, și nici după 90, niciunul din edilii de sector nu a anunțat un astfel de proiect.

Românii se pot bucura, apar două parcuri noi în București în 2023

Dar asta este pe cale să se schimbe, sau cel puțin așa se promite, vorbind în acest moment de anunțul edililor de sectoare. Conform acestora și în urma informațiilor publicate de cei de la Profit.ro, apar două parcuri noi în București în 2023. Unul, conform datelor, va fi în spatele celebrului mall AFI Cotroceni, între Valea Cascadelor și Cotroceni, fiind în faza I de proiect, pe o supărafață de 4 hectare, conform edilului sectorului 6, Ciprian Ciucu:

„Acum lucrăm la faza I, va fi gata în mai. Faza I are 4 ha, de la Cora Lujerului până la Gara Cotroceni. Faza II este de la Gara Cotroceni până la bd. Doina Cornea, va avea o suprafață de 2,5 ha, vom începe lucrările în mai 2023.

Am securizat faza III din Parcul Liniei, până la Valea Cascadelor, acum avem dreptul să folosim terenul și să facem lucrările, l-am închiriat. Faza III este mai mare, este proiectată de altcineva, studiul de fezabilitate va fi aprobat în ianuarie, o să începem proiectarea și o să ne apucăm de lucrări tot în 2023.

În final vom avea un parc cu o lungime de 4 km care va duce de la Valea Cascadelor până la bd. Doina Cornea, la Cotroceni. Este și un proiect de regenerare urbană acesta. Termenul de finalizare pentru tot parcul este cel puțin 1 an și jumătate.”, a declarat primarul Sectorului 6, Ciprian Ciucu.

Un al doilea parc de care se vor putea bucura locuitorii Capitalei este în zona Bulevardului Metalurgiei, din Sectorul 4, fiind cunoscut ca viitorul Parc „Tudor Arghezi”, pe o suprafață de 27.000 de metri pătrați. Anunțul era dat de primarul de sector într-o postare pe Facebook:

„Parcul Tudor Arghezi este un obiectiv drag nouă tuturor și abia așteptăm să ne bucurăm de el. Pe acest teren însă se află un stâlp de înaltă tensiune care trebuie neapărat înlăturat.

Din fericire, specialiștii au găsit o soluție rapidă și nu foarte costisitoare care ne va permite să înlăturăm liniile de înaltă tensiune de pe aria noului nostru loc de relaxare”, a scris Băluță pe pagina de Facebook.

Tot în acest an, conform datelor, vor începe lucrările de restaurare la Parcul Carol, spune Primăria Generală a Capitalei, într-un proiect ce va costa aproape 10 milioane de euro. De cealaltă parte, însă, Parcul Cișmigiu și Herăstrău sunt într-o degradare progresivă, iar PMB spune că investiția, cel puțin în cazul parcului Herăstrău, se ridică la 72 de milioane de lei, dar se așteaptă alocarea de bani din bugetul PMB.

Și în Sectorul 2 se anunță lucrări de reabilitare a celor două parcuri, Plumbuita și Național, dar primăria de sector lucrează la documentația de avizare a lucrărilor.

Parteneri
Ce monedă trebuie să ai în buzunar, în noaptea de Revelion. Îți va aduce noroc
Redactia.ro
Testul IQ pentru genii și cei cu privire de vultur. Doar 1% dintre oameni găsesc pisica în 5 secunde!
Click.ro
Ce este Sindromul Kessler, dezastrul spațial care ar putea fi imposibil de oprit. Ar avea efecte catastrofale pentru viața pe Pământ
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Blestemul piesei 'Ești iubibilă', a trupei Taxi. Cuplurile de vedete din videoclip s-au despărțit unul după altul!
Unica.ro
Mahmureala, un mare dușman. Metode pentru a fi anihilată
EVZ.ro
Unde trebuie depozitate bananele ca să reziste un timp îndelungat. Sfaturile simple de pus în practică
Spynews
România a pierdut o legendă. A fost idolul care ne-a făcut campioni. 2024, an de doliu național
Capital.ro
Ștefan Bănică și Lavinia Pîrva și-au transformat total vila de 1 milion de euro: living primitor, pian, curte spațioasă, piscină și asta nu e tot. Detaliul fabulos care se vede în imagini
Avantaje
TRADIȚII și OBICEIURI de SF. VASILE! CE este INTERZIS ASTĂZI să ÎȚI MEARGĂ BINE
Mediaflux
Țara din Europa ce construiește un zid la granița cu statul vecin. Nimeni nu va avea voie să treacă
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Cine a câștigat Chefi la cuțite, sezonul 14. A plecat acasă cu premiul de 30.000 de Euro și stagiul la Retroscena
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro